Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy znacie przykłady wykorzystania 3ds maxa przy projektowaniu stron www? Czy max zawiera jakieś dedykowane do tego celu narzędzia/dodatki? A może są zewnętrzne pluginy? Korzystacie z maxa przy projektowaniu grafiki na strony?

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

no oni używaja maxa http://www.f-i.com/ i ars thanea chyba także, a mają jakieś produkty webowe w realizacjach. byss.pl też bierze zwykle od maxowców stuff.

Napisano

Max i web....

• jest taki plugin, który umożliwia eksport plików z maxa w formie przeglądarkowej prezentacji / spaceru (3d Turn tool - albo jakoś tak)

• eksport do *.cgr i zrobienie prezentacji w Quest3D,

• eksport do *.fbx i prezentacja w Unity 3D,

Napisano
no oni używaja maxa http://www.f-i.com/ i ars thanea chyba także, a mają jakieś produkty webowe w realizacjach. byss.pl też bierze zwykle od maxowców stuff.

Nie specjalnie widzę tutaj 3dsa. Gdzie dokładnie jest on wykorzystywany?

Osobiście uważam że 3ds max do web designu się nie nadaje- bardzo mała kontrola nad typografią, pliki są ciężkie i w ogóle to takie prawdzie 3d w webdesignie jeszcze długo nie wyląduje.

Ale co innego jeżeli mówimy o jakimś portfolio czy innym popisowym numerze. Wtedy z WebGL (OpenGL ES dla HTML5) można zaimportować pliki .obj, zupełnie jak w grach 3d na nowe telefony czy komputery.

Napisano

no autor pytął o przykłady d3maxa przy projektowaniu stron www. Zrozumiałem jako korzystanie z maxa przy animacjach/stillkach a nie stricte osadzanie modeli na scenach. Przykładow z 3d wykorzystanym w designie jest sporo w podanych przykładach.

Napisano
  • Autor
no autor pytął o przykłady d3maxa przy projektowaniu stron www. Zrozumiałem jako korzystanie z maxa przy animacjach/stillkach a nie stricte osadzanie modeli na scenach. Przykładow z 3d wykorzystanym w designie jest sporo w podanych przykładach.

Tak, pytałem głównie o to - layouty, elementy graficzne, przyciski itd. na stronach, czyli zamiast pseudo 3d, 3d z maxa. Oczywiście trudno o kompletny projekt, ale właśnie o elementy.

Napisano

3dsMax spokojnie sprawdzi się w webdesignie, jak ktoś wspomniał - na potrzeby porządnych elementów 3D. Jeżeli potrzebujesz zrobić jakąś efekciarską stronę, nie ogarniasz DP a w 3D radzisz sobie spokojnie, to zaprojektowanie takich elementów do strony może naprawdę wiele pomóc. To tak jakbyś pytał, czy 3dsMax nadaje się do DP ;)

Przykład

Co prawda, nie wiem jak tam są zrobione elementy 3D zastosowane i jakie to są, ale chodzi o sam sposób prezentacji pracy, więc 3dsMax może być dobrym narzędziem do zbajerowania laya ;)

Sam korzystałem z Blendera jak miałem problemy z oświetleniem laya i byłem w tym niekonsekwentny. W DP jestem cienias, zaś w 3D wiele mi pomogło, przykładowo, wygięcie w łuk do tyłu tekstu, którego w GIMPie bym nie zrobił, bo nie wiem jak ;)