f2oka Napisano 1 Czerwiec 2012 Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Witam, mam zrobione cylindryczne tło ( robię interior i chciałbym aby ładny landscap mienił się za oknem, jednakże mam problem bo jest strasznie prześwietlone. Jak wyłączyć światło dla tej mojej bitmapki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasjogabonito Napisano 15 Czerwiec 2012 Share Napisano 15 Czerwiec 2012 Jeśli rederujesz w vray-u to nakładasz na cylinder vraylightmtl z załadowaną mapą tła i kontrolujesz jej naświetlenie. Nie zapomnij odznaczyć "visible to GI" dla cylindra w "Vray properties" obiektu (menu podreczne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 15 Czerwiec 2012 Share Napisano 15 Czerwiec 2012 Natomiast jesli nie trobisz tao mtada jaka ci podał lukasjogabonito mozesz zapanowac nad zachowaniem sie bitmapy zastosowanej w parametrach bitmapy w materiale masz zakładke output tam masz parametry które ci pozwola zapanowac nad bitmapa włacznie z korekcja jasnosci jak takze kolorów. Dobrze takze jest miec w maxie załozony taki plugin jak colorcorrect Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 15 Czerwiec 2012 Share Napisano 15 Czerwiec 2012 Również w opcjach świateł używanych do oświetlenia sceny masz zakładkę "exclude" , w której dodajesz elementy sceny nie podlegające oświetleniu tym światłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi