Napisano 1 Czerwiec 201212 l Witam, mam zrobione cylindryczne tło ( robię interior i chciałbym aby ładny landscap mienił się za oknem, jednakże mam problem bo jest strasznie prześwietlone. Jak wyłączyć światło dla tej mojej bitmapki?
Napisano 15 Czerwiec 201212 l Jeśli rederujesz w vray-u to nakładasz na cylinder vraylightmtl z załadowaną mapą tła i kontrolujesz jej naświetlenie. Nie zapomnij odznaczyć "visible to GI" dla cylindra w "Vray properties" obiektu (menu podreczne).
Napisano 15 Czerwiec 201212 l Natomiast jesli nie trobisz tao mtada jaka ci podał lukasjogabonito mozesz zapanowac nad zachowaniem sie bitmapy zastosowanej w parametrach bitmapy w materiale masz zakładke output tam masz parametry które ci pozwola zapanowac nad bitmapa włacznie z korekcja jasnosci jak takze kolorów. Dobrze takze jest miec w maxie załozony taki plugin jak colorcorrect
Napisano 15 Czerwiec 201212 l Również w opcjach świateł używanych do oświetlenia sceny masz zakładkę "exclude" , w której dodajesz elementy sceny nie podlegające oświetleniu tym światłem.