..:: WIKTOR ::.. Napisano 4 Czerwiec 2012 Napisano 4 Czerwiec 2012 Witam! Mam pewien problem. Otoz w V-Rayu robilem sobie scenke gdzie stal sobie obiekt np we wnetrzu sphere i byl on oswietlony mapka HDRI przez co nie bylo tej mapki widac w tle tylko kolor wspomnianej sphere. Teraz zamierzam zrobic cos takiego w MentalRay... Ale nie moge sie pozbyc tej mapki z tla... Wie ktos jak mozna to obejsc? Podsumowujac: Obiekt ma byc naswietlony mapa HDRI a tlo np zeby bylo szare na renderze.
Pawlito Napisano 4 Czerwiec 2012 Napisano 4 Czerwiec 2012 Światło typu "Skylight" ma możliwość oświetlania przez HDRI. A jeżeli o refleksy chodzi, to powinieneś się zainteresowac mapą "enviroment/background switcher", która daje możliwość wybrania niezależnie mapy dla tła i refleksów.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 4 Czerwiec 2012 Autor Napisano 4 Czerwiec 2012 no wlasnie daje Skylighta do sceny i daje mu mapke HDRI i nic :( a ta 2ga metode wyprubuje
pecet Napisano 4 Czerwiec 2012 Napisano 4 Czerwiec 2012 Odznacz sphere "visible to reflections/refractions". Tłem będzie wnętrze sphery, ale refleksy będą pochodziły od enviroment background.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 4 Czerwiec 2012 Autor Napisano 4 Czerwiec 2012 kosi: moze sie mnie przestraszysz albo zaczniesz bac bo powiem Ci ze Cie kocham hehehehehehe Udalo sie, dzieki za rade!! Swietny efekt z mala iloscia kombinacji i duza iloscia opcji panowania nad efektem :) Oto final mojej walki - tak na szybko:
Pawlito Napisano 4 Czerwiec 2012 Napisano 4 Czerwiec 2012 Hehe, znam to uczucie. Obaj musimy podziękować Fredddiemu. http://forums.3dtotal.com/showthread.php?t=64194 Początkowo chciałem to zrobić i nie ważne czy by odczytał czy nie, ale przechodzenie przez rejestrację i zostawianie na forum jednego posta wydało mi się bezsensem. Anyway, Thank You for this precious advice, Fredddy! Cieszę się że mogłem pomóc :)
Rekomendowane odpowiedzi