mtmiszewski Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 (edytowane) Witam Grafiką interesuję się już od jakiegoś czasu, ale dopiero niedawno zacząłem "coś" z tym tematem robić, ogólnie brakuje mi wiedzy i umiejętności, oraz obycia z programem, ale od czegoś trzeba zacząć. Jeśli macie jakieś rady dla mnie to byłbym wdzięczny za ich udzielenie. Moja ostatnia, myślę że w miarę udana praca (jak na moje umiejętności) Co wy na to? Nie umiem pracować z kolorami, może ktoś zna jakiś dobry tutek?:P Edytowane 13 Czerwiec 2012 przez mtmiszewski
BLADE Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 Jeśli to jedna z pierwszych i początkowych prac to jest całkiem nieźle. Co do tutków nie pomogę bo nie siedzę w 2d tylko 3d ale na pewno ktoś się ze speców znajdzie tu na forum i coś doradzi.
Sidre Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 http://www.ctrlpaint.com/ PS pod kątem digital paintingu.
mtmiszewski Napisano 12 Czerwiec 2012 Autor Napisano 12 Czerwiec 2012 Widzę że oglądacie temacik, ale mało konkretnych postów, dzięki za tutka bardzo ciekawych informacji można się dowiedzieć. Jeśli możecie to krytykujcie co jest źle, pomoże mi to w poprawie pracy :)
tymbardziej Napisano 12 Czerwiec 2012 Napisano 12 Czerwiec 2012 pytanko - rysujesz z modela czy ze zdjęcia, a może z wyobraźni? pytam bo z ustawieniem bioder nie bardzo współgra linia kręgosłupa ... jak tak sobie przyglądam się na szybko... czy to jest WIP? jeśli tak to chętnie zobaczę kolejny level :D
mtmiszewski Napisano 12 Czerwiec 2012 Autor Napisano 12 Czerwiec 2012 rysuje ze zdjęcia, a czy to wip? Jak się dowiem co to jest to Ci odpowiem...
tymbardziej Napisano 12 Czerwiec 2012 Napisano 12 Czerwiec 2012 Work In Progress - czyli WIP :) w sensie czy zamierzasz jeszcze nad tym pracować ?
mtmiszewski Napisano 12 Czerwiec 2012 Autor Napisano 12 Czerwiec 2012 (edytowane) ok jednak zrobiłem coś z tą laską i wyszło to tak :) [ATTACH=CONFIG]86492[/ATTACH] proszę o ocenę, krytykę i rady co mógłbym zrobić żeby praca była jeszcze ciekawsza. Edytowane 12 Czerwiec 2012 przez mtmiszewski
pctrx Napisano 12 Czerwiec 2012 Napisano 12 Czerwiec 2012 Ja wypowiem się od innej strony, bo nie mnie oceniać Twoje umiejętności... ...to *coś* między jej nogami wygląda jakoś ordynarnie... w moim kobiecym odczuciu :> psuje mi całe wrażenie pracy, która wydaje się delikatna, a tu taki hmm... bóbr :>
ICE Napisano 12 Czerwiec 2012 Napisano 12 Czerwiec 2012 No dobra, w pracy brak walory, nawet jesli to mial byc tzw high key, to i tak te relacje sa niezbyt poprawne. Po drugie kolor, kolor, kolor. W ludkziej skorze znajdziesz o wiele wiecej barw i odcieni niz to, co zastosowales u siebie. Nawet, jesli tego nie widac na pierwszy rzut oka, warto to czasem oszukac, i uwydatnic. Tylko po to by nadac ..."zycia"? Rozumiem, ze poki co trudnosc sprawia ci tez sama nieznajomosc programu, ale uwierz mi w photoshopie warto i ztreba eksperymentowac, jest to program, ktory z glownego zamyslu nie powstal do prac tego typu, a do retuszu zdjec, wiec trzeba sie dodatkowo napracowac, by wyszlo to fajnie.
mtmiszewski Napisano 13 Czerwiec 2012 Autor Napisano 13 Czerwiec 2012 dzięki Ice za krytykę, będę pracował nad poprawą tej pracki :) znajomy mi powiedział że brakuje jej kontrastu i polecił mi narzędzie burn do jego wydobycia, co wy na to? Z tym narzędziem jest mały problem bo w fazie testów i nauki programu ustawiłem sobie kolory na 32bity i tam nie działa to narzędzie, a gdy zmieniam na inną skalę kolorów praca gubi swoje kolory. Powinienem zmienić skalę i naprawić kolory ręcznie? Czy może jest jakieś narzędzie które mi w tym pomoże? więc na razie w planie poprawy jest nadanie kolorów (praca nad walorem) i nadanie kontrastu (to też walor tak?). @pctrix szukałem urozmaicenia w kolorach i wszyedł bóbr, nie brałem p[od uwagę delikatności pracki, ale dzięki za komentarz bo nawet z niego mogę wyciągnąć nauki, mianowicie żeby trzymać klimat i nastrój jaki panuje na pracy.
Kolsga Napisano 13 Czerwiec 2012 Napisano 13 Czerwiec 2012 Cześć, burn toola bym nie polecała, szczególnie przy tak delikatnie pracy i tym bardziej przy początkach. Ma tendencję do przepalania kolorów i do brudzenia ich. A jak sie przepali to wiadomo... nic z tego nie wyjdzie :) No ale spróbuj i zobacz, nigdy za mało własnego eksperymentowania. Poza już cennymi poradami i linkami podanymi wyżej, dodaję ten (kilka podstawowych zagadnien koloru). A tak już ogólnie photoshop to tylko narzędzie jak każde inne przy rysowaniu i malowaniu. Niestety raczej nie ma takich narzędzi, które magicznie załatwią sprawę :( Więc z założenia trzeba ręcznie a z czasem znajdziesz różne techniki i triki, które ci ułatwią pracę.
ICE Napisano 13 Czerwiec 2012 Napisano 13 Czerwiec 2012 Jesli chcesz cos korekcyjnie przyciemnic uzywaj do tego nowej warstwy w trybie multiply ( mnozenie w polskiej wersji )
tymbardziej Napisano 13 Czerwiec 2012 Napisano 13 Czerwiec 2012 ode mnie żeby się nie powtarzać to taka sugestia wywalenia póki co tego asparagusa [ to to zielone ;P ] co to ją atakuje dookoła i skupienia się na postaci, znacznie lepszy efekt da dopracowanie samej laski niż obciapanie jej zielonymi plamkami. no i bardzo fajnie jest pogapić się na impresjonistów i wyłapać jak oni korzystali z relatywizmu barwnego, ale o tym już było to się nie będę powtarzać :) z własnego doświadczenia wiem że jak sobie człowiek siada do PS'a to mu się włącza klimat - to teraz zrobię coś z innej bajki, w ogóle to najlepiej od razu gotowy concept art albo coś w ten deseń, a tu się kłania nauka opcji programu ... i uwaga anatomia ! nie powtarzaj moich błędów :D i nie porywaj się od razu na jakieś mega skomplikowane tematy , tylko właśnie dopracuj postać. nadal będę śledzić wątek, powodzenia :D
mtmiszewski Napisano 13 Czerwiec 2012 Autor Napisano 13 Czerwiec 2012 Pogrzebałem troche i wyszło to tak... jeśli macie jakieś rady co jeszcze mógłbym zrobić, poprawić to walcie śmiało, ten wątek to taki tutorial dla mnie z waszymi radami :) [ATTACH=CONFIG]86503[/ATTACH]
karola-j Napisano 14 Czerwiec 2012 Napisano 14 Czerwiec 2012 Z pewnością musisz popracować nad anatomią. Na początek może nie decyduj się na takie skomplikowane układy ciała jak ten (który wymaga dokładnego zaobserwowania jak zachowują się mięśnie ramion i korpusu przy tak poniesionych rękach oraz uwzględnienie perspektywy), tylko weź na warsztat coś bardziej naturalnego, np. http://www.pronografics.com/pictures/A/Russian_Academic_Art_One/NDT_1633.jpg http://www.pronografics.com/pictures/A/Russian_Academic_Art_One/NDT_1637.jpg Malujesz ciało jednym kolorem, różnicujesz tylko jego jasność. Lepsze efekty da wprowadzanie różnych barw, tu masz przykład http://muddycolors.blogspot.com/2012/01/mud-of-frodo.html Ciało ma w sobie różne kolory w zależności od oświetlenia, otoczenia czy twojej osobistej wewnętrznej palety barw.
mtmiszewski Napisano 14 Czerwiec 2012 Autor Napisano 14 Czerwiec 2012 jeśli chodzi o anatomie i perspektywę to nie widzę dużych różnic względem mojej referki na pewno do poprawy jest ucho, ręka, dłonie i cienie na szyi,czy mam rację? Może wybrałem sobie złą referkę. [ATTACH=CONFIG]86514[/ATTACH]
karola-j Napisano 14 Czerwiec 2012 Napisano 14 Czerwiec 2012 Nie wszystko jest źle, ale na twojej pracy wiele miejsc wygląda płasko i nie czuć perspektywy. Do listy dodałabym jeszcze uchwycenie miednicy, zaznaczenie głębi na dekolcie, prześledzenie linii tworzonej na (jej) prawym boku przez talię, żebra, łopatkę i staw barkowy, przyjrzenie się co się dzieje pod uniesioną ręką - miejsce jest mocno zacienione, ale niuanse światłocieniowe wydobywające bryły są do uchwycenia.
grass Napisano 16 Czerwiec 2012 Napisano 16 Czerwiec 2012 wrzuc sobie do ps obok siebie grafike i zdjecie i porownaj, albo nawet wrzuc jedno na drugie zobaczysz gdzie są różnice
Rekomendowane odpowiedzi