Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam nadzieję, że nikomu nie podpadnę, jak postawię ten temat w dziale 3D ;)

Projekt lustrzanych kubików należy do mojej dziewczyny - jest to projekt kubików wypoczynkowych przeznaczonych dla ludzi lubujących się w sportach wodnych. Projekt semestralny z II semestru.

Postanowiłem przy tej okazji pomóc i zająć się stroną wizualizacji - jednak stawiając sobie za cel niekorzystanie z programów 3D.

Zatem narzędzie za pomocą którego powstały poniższe wizki to jedynie Photoshop.

Efekty znajdziecie poniżej. Wszelkie opinie i wypowiedzi mile widziane, tak więc zapraszam!

Wizka1_podpis_i_kadr.jpg

Wizka2_podpis_i_kadr.jpg

I jeden przekrój natchniony digital painting'iem (sam przekrój kubiku wykonany jest w AutoCAD'zie):

Skaly_podpis_i_kadr.jpg

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jestem bardzo ciekawy sposobu montażu. Możesz napisać coś więcej?

Bardzo odważny projekt jak na 2 semestr.

Napisano

Ja tylko wtrącę moją uwagę jak chodzi o ten projekt:

Z pięknego wodospadu i ładnego naturalnego widoku zrobiło się urbanistyczne niewiadomo co.

Nie krytykuje tu samego projektu, tylko pomysł. Sam wodospad 100 razy ładniejszy niż z sześcianami :)

Napisano

Nie znam się ani trochę. Moja architektura skończyła się na biskupinie z zapałek w podstawówce.

Jak to by było z materiałami? Woda ciągle obmywająca takie klocki kiedyś się do nich dobierze, to pewne. Ile to potrwa?

Pomysł świetny, ale bałbym się tam wejść :)

Napisano

fakt troszkę naćkane...ale czy lepiej nie było by nie ingerować tak mocno w naturę i poprzestać na jednym..lustra udanie maskują kubaturkę więc nie powinni wysadzić obiektu ekolodzy :) Wizki (obrazy) bardzo ładne, taki konkursowy klimat.

Brakuje mi troszkę pomysłu na osadzenie bryły, który sam w sobie mógłby być ciekawy i także stanowić element opracowania (użytkowy)

pozdrawiam

Napisano

Pomysła ciekawy prostota z natura fajnie wspołgra, Tylko te lusra troche nastreczja kłopotów nie wiem czy chiałbym w takzmskowanej konstrukcji mieszkac otoczenie raczej nie bedzie zadowolone z czegos czego tak naprawde nie widac a moze stanowic naturalna przeszkode ;) Wizka naprawde fajna moze włsnie dlatego ze bez 3D.

Napisano

Pomysł ciekawy, szkoda, że na pierwszym ujęciu nie za bardzo widać o co kaman. W kwestii wykorzystania lustrzanej powierzchni, koncepcja raczej nietrafiona. Przepływ i naturalna rzecz przy wodospacie, czyli powstawanie mgiełki wodnej, czy najzwyczajniej w świecie odprysków wyeliminuje niemal całkowicie efekt odbicia otoczenia.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Geez, zupełnie zapomniałem się odezwać w tym temacie !! Wybaczcie, ale pracowite czasy były przed wakacjami...

@mirass: Sposób montażu (nie jest pokazany, ponieważ to 2 semestr) polega na rozdzieleniu strumienia wody, a by pozostawic fragment skraju wodospadu bez wody. Następnie instalacja gumowo-stalowa nośna wstrzymująca w powietrzu kubik szklany o konstrukcji wysięgnikowo stalowej. Całość przytwierdzona od strony mostu czyli głebiej na wodospadzie. Jednak tylko inżynier z obliczeniami potrafiłby potwierdzić czy całość by wytrzymała siłę strumienia wody i ciągłe nawodnienie konstrukcji.

@danilo2: Jasne ! Sam czasami uważam, że natury nie powinno się ruszać i być od niej zdala. Jednak w tym projekcie zamysł był by pozwolić ludziom żyć w 'szczycie' natury, a lustrzane elewacje miały zapobiec "inwazji" konstrukcji cywilizacyjnej w otoczenie.

@Necro: Sam chciałbym znać na to odpowiedź. Zawsze zastosować jakieś odprowadzacze wokół konstrukcji by zapobiec agresywnemu nawodnieniu i spowolnić proces :)

@biszkopte: Zupełnie się zgadzam, ale nie było takiego wymogu więc poddaliśmy konstrukcję nośną interpretacji widza ;) A jest ich tyle, dlatego, że musiały stanowić "ośrodek". Tak to też byłbym za mniejszą ilością.

@cucsoniuss: Haha mogą skakać na główkę ;)

@ shadowsexpe: No właśnie zastosowałem tylko photoshop, ponieważ gdybym musiał zorganizować swój realflow w takich ilościach... ;) Nie jest to na taki sprzęt, Panie ! hehe :D

@Touch: Bulleye! Jak to powiedział wykładowca "muszki będą latać z mleczkiem CIF i myć szyby" :D Jednak nie znałbym na to sposobu obecznie :) Jedyne co, to zastosowanie automatycznych funkcji inżynieryjskich do czyszczenia/ogrzewania powierzchni. Jednak projekt już jest z przed kilku miesięcy, więc już pozapominałem argumenty... haha.

Pozdrawiam i dziękuję, że uważacie projekt za ciekawy !