Im@ginner Napisano 31 Lipiec 2004 Napisano 31 Lipiec 2004 Witam, Jako początkujący w 3d załączam mój drugi już wipek na forum. W planach mam zrobienie całego zestawu perkusyjnego Pearl Forum Series, ale to potrwa. Na razie do pokazania mam werbel 14' x 5.5', chociaż jeszcze nie jest skończony. Oceńcie, krytykujcie. Czekam na kreatywne uwagi :) Przód: Tył(od grającego): Góra: Dół: pozdr, Imaginner
martez Napisano 1 Sierpień 2004 Napisano 1 Sierpień 2004 nooo działaj działaj, będe zaglądał... p.s. zawsze chciałem grać na baniakach :/
Im@ginner Napisano 1 Sierpień 2004 Autor Napisano 1 Sierpień 2004 Jestem zmotywowany :) updacik dziś wieczór :)
Mulczas Napisano 1 Sierpień 2004 Napisano 1 Sierpień 2004 kanciaste, widać to wyraźnie na ujęciu z góry
Im@ginner Napisano 1 Sierpień 2004 Autor Napisano 1 Sierpień 2004 Oto mały updacik. Leciutko poprawilem werbel i dorobiłem statyw. Oto renderki statywu z próbnymi materiałkami. Wybaczcie lipne tło ale lepszego nie wymyślę :), a na takim lepiej widać materiały. Mulczas: Wiem, że kanciaste trochę, w końcu ręczna robota taki bęben ;) postaram się poprawić :) Ogólnie: Zbliżenie na górę: Zbliżenie na dół: Z werblem: pozdr, Imaginner
martez Napisano 2 Sierpień 2004 Napisano 2 Sierpień 2004 very nice, keep on rollin... a w wersji finalnej pałkera za garami posadzisz ? :> a może perka będzie stała w studiu nagraniowym ?
Mulczas Napisano 2 Sierpień 2004 Napisano 2 Sierpień 2004 albo w przejściu podziemnym z napisem "zbieram na licencję" :D a co do pracy wygląda coraz ładniej, tylko dziwnie wygląda ten materiał nóżek (ten czarny na dole) - dziwnie odbija światło.
Im@ginner Napisano 2 Sierpień 2004 Autor Napisano 2 Sierpień 2004 He he... :) dzięki za wsparcie ;) Nad scenką będę myślal, kiedy skończę calość. Na razie jutro jadę na wakacje i przez 3 tygodnie będzie cisza :( A tymczasem spodziewajcie się update już dziś wieczór. :) pozdr, Imaginner
Im@ginner Napisano 2 Sierpień 2004 Autor Napisano 2 Sierpień 2004 Po kolejnym dniu pracy pora na następny update. :) Oto pedał do centralki, czyli inaczej bębna basowego albo stopki. Ogólnie: Zbliżenie na sprężynę: Zbliżenie na sam pedał: Od strony bębna: Proszę o krytykę i ocenę :) pozdr, Imaginner p.s. Jak już mówiłem, jutro wyjeżdżam, więc to będzie ostatni post przez najbliższe 3 tygodnie :(
KLICEK Napisano 3 Sierpień 2004 Napisano 3 Sierpień 2004 bardzo mi sie podoba :) czekam na kolejne odslony.
qcoe Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 Całkiem całkiem, nie wiem czy to jest zgodne z oryginałem bo nie jestem perkusistą :> ale jest spoko... czekam na całość!
Vorek Napisano 7 Sierpień 2004 Napisano 7 Sierpień 2004 hehehe..."Drummers do IT with rythm" :D cudeńka, cudeńka...super Ci to wychodzi. Czekam na hi-hat'a :) Pozdrowka
Loono Napisano 7 Sierpień 2004 Napisano 7 Sierpień 2004 Bardzo mi się podoba. Statyw i stopa wrecz genialne. Czepiajac sie dokladnosci: patrząc na te renderki niedokonca wiadomo, jak dziala mechanizm naciagajacy sprezyny od werbla, ale to szczegol, jak juz mowilem, jak narazie bomba. Nie mogę się doczekac az wrzucisz jakies talerze, najmilej widziana by byla jakas recznie kuta china :) Pozdrawiam
Im@ginner Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Napisano 16 Sierpień 2004 Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze i podpowiedzi :) Loono - masz rację co do sprężyny, to jest do poprawienia :) Na razie jestem na wakacjach, ale od 21 sierpnia z powrotem do roboty ;) 3mcie się, Imaginner
Im@ginner Napisano 21 Sierpień 2004 Autor Napisano 21 Sierpień 2004 No to prosze - zgodnie z terminem updacik :) Oto bęben basowy, zwany również bass drum'em, centralką, stopką, wielkim bębnem lub taktowym :) Podłoże tutaj jest tylko po to, aby sprawdzić odbicia :) proszę o obiektywną krytykę :) pozdr, Imaginner
Loono Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 Mi sie podoba. Tez kiedyś zrobiłem centralke, jeśli można to tu zamieszcze, jak przeszkadza komus, to skasuje, nie ma problemu. Bardzo fajnie sie rozwija pracka. Tomy beda na tom-holderze, czy na ramie?? Pozdrawiam
Im@ginner Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Napisano 22 Sierpień 2004 Fajna centrala :) Co do tomów to jeszcze nie wiem. W oryginale są na centralce, ale i tak już odbiegłem od oryginału bardzo mocno :) może nawet zmienie temat, bo szczerze to to nijak przypomina Forumy :D pozdr, Imaginner
Pinki Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Witam.. ciekawy temat pracy.. jednakze musze sie troszke doczepic.. bo sam gram juz pare dobrych lat na perkusji i widze pewne niedociagniecia przy kilku elementach.. oczywiscie sa to drobiazgi, ale gdyby to poprawic to naprawde bylaby pieknie odwzorowana perkusja. Mianowicie chodzi mi o gniazda na centrali na werblu.. spojrz na fotke bebna Pearl http://perkusja.rockmetal.art.pl/800/galeria/bebny/pearl/pearl2/duze/mppbtd.jpg Porownaj sobie sam ksztalt tych gniazg. A takze mozna by bylo popracowac nad materialem dla czesci chromowanych na bebnach. Kolejna rzecza sa Nogi podtrzymujace Centrale: http://perkusja.rockmetal.art.pl/800/galeria/bebny/pearl/pearl3/d/7.jpg Na tej fotce dobrze widac jakie firma Pearl montuje nogi. Ciekawie sobie poradziles z kolorem farby - wyglada realistycznie, chociaz proponowalbym popracowac nad polyskiem lakieru. Moznaby tu zastosowac taka technike jaka stosuje sie dla tworzenia lakieru samochodowego. I jeszcze dwa male szczegoly - stopka raczej powinna byc na lancuch a nie na pasek i ostatnie.. Firma remo na naciagach ma inne troszke Logo :P .. Ogolnie bardzo mi sie podoba pomysl.. jak chcesz to mozesz wiasc pod uwage moje spostrzezenia, a jak nie .. to nie :D POzdrawiam i czekam na kolejne efekty twojej pracy :)
Pinki Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Hmm.. przegladam rendery werbla i statywu.. Jak juz ktos zauwazyl maszynka troszke niedokladna.. nie wiadomo w jaki sposob ona dziala. I pytanko: czy ten statyw to napewno Pearl czy Power Beat ?? :-> Pozdrawiam :)
slim_sandman Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Jak dla mnie to bomba, mojej dziewczynie też się podoba :-p
THE MANYSH TRAFO Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 jako stary wymiatacz gitarowy powiadam ci ze okleina jest do bani reszta moze byc
Im@ginner Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 pinki: gniazda wyglądają zupełnie inaczej w każdym innym modelu werbla. Tak naprawdę szczegóły wszystkich bębnów nie są i nie będą zgodne z oryginalnym Pearl Forum FX, ale będą pościągane z róznych zestawów i referencji z netu, jako że nie obecnie nie mam dostępu do tego zestawu :) co do gniazd wzorowałem się na werblach z zestawu Session http://www.pearldrum.com/session.asp , mam nadzieję, że "profesjonalni" perkusiści nie przechrzczą mnie za takie profanacje :) Tak samo z nogami do centralki, tak naprawdę Pearl montuje takie tylko w drogich modelach i modelach na zamówienie. Najzwyklejsze modele Pearla mają takie dokładnie proste nóżki. Lakier(okleina) jest tylko wstępna i z góry do poprawki, a pasek może byc wykorzystywany zamiast łańcucha (robi tak głownie Yamaha). A znaczek REMO jest troche inny, ale bardzo podobny. Przyznaję, że mechanizm do sprężyny na werblu jest absolutnie do poprawy. A tak w ogóle to dzięki za komentarze ;) pozdr, Imaginner
Pinki Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Imaginner: no chyba ze tak.. myslalem ze odzworowanie chcesz miec bezbledne - stad moje uwagi, jednakze modelujesz Pearl'a "skladaka" to spoko :D . Jezeli chodzi o te nogi do centrali to jednak mimo wszystko uwazam, iz Pearl stosuje we wszystkich wspolczesnych zestawach wszystkich serii nogi teleskopowe.. . Jezeli chodzi o pasek - wszystkie wspolczesne modele maja stopki na lancuch.. jedynie starsze modele moga miec pasek . Podsumowujac.. wszystkie moje uwagi mozna potraktowac jako ciekawostki, a model zalezy od Twojej inwencji tworczej. Zatem czekam na kolejne rendery :) P.S. ze dwa lata temu sam robilem perkusje Pearl'a i jezeli bym znazl jakis render to za twoim pozwoleniem bym go tu wrzucil .. (?) :) Pozdrawiam Kamil
Im@ginner Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 pinki: spox... :) twoje uwagi są zarówno ciekawe, jak i trafne. Jednak nie chodzi mi o jakieś dokładne odwzorowanie, chcę tylko zrobić zestaw, spojrzeć na render i powiedzieć: fajne bębny sobie zrobiłem... ;) co do twoich wypocin, wrzucaj jeśli chcesz :) pozdr, Imaginner
Pinki Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 znalazlem scenke gdzie jest zapisana centralka.. dodalem Skylight i opcje Light Tracker. nie jest zbyt dokladnie wymodelowana, jednak najwazniejsze czesci posiada.
Pinki Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Chcialem uzyc Brazil'a aby uzyskac ladny efekt odblasku lakieru.. jednak zrezygnowalem, poniewaz na krawedzial w renderze widoczne sa pikselki.. a chromy przybraly kolor prawie calkowicie bialy.. Moze ktos wiedzialby jak za pomoca Brazil'a mozna uzyskac realistyczny material chromu i jak sie pozbyc tych pikselkow na krawedziach ?? Pozdro.
THE MANYSH TRAFO Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 daj jakies refleksy na okleine w Perkach tego typu mozna sie przejzec tak są wyglacowane, a ten twój Perl wygląda jak POLMUZ w dobrym stanie ,model jest ok tylko materiały do bani
Plastique Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 fajne bardzo tegez, skoncz szybko modelowanie i przyloz sie przy texturowaniu, do metalowych czesci koniecznie hdri, stojak stopa ok wiekszych zarzutow nie mam, nie chce sie powtarzac ale okleina od werbla ma nieciekawa texturke i w moim odczuciu powinna miec wiekszy polysk, fajny temat chyba tez niedlugo ulepie sobie jakis zestaw... Pozdrofka on innego drummera :) acha bym zapomnial; koniecznie popracuj nad sprezyna w werblu, moze troche ja przezadz i zrob cos z tym jej mocowaniem
Im@ginner Napisano 24 Sierpień 2004 Autor Napisano 24 Sierpień 2004 Dzieki za opinie. Staram się poprawiać tekstury i inne szczegóły i mam pytanie: czy ktoś może wie co robi za HDRI w Cinemie 4D R8? Bo w tym właśnie robie... pozdr, Imaginner
Plastique Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Ahh sorki chyba gdzies nie doczytalem, myslalem ze w max'ie robisz :D . Tak czy owak na Cinema sie nie znam wiec ci nie pomoge...
Im@ginner Napisano 24 Sierpień 2004 Autor Napisano 24 Sierpień 2004 Spox :) Poczytałem już trochę o HDRI, bo szczerze to w ogóle nie wiedziałem co to jest i czym to sie je, trochę się tym pobawię... :) Jak jutro będzie padać to update. pozdr, Imaginner
Im@ginner Napisano 4 Wrzesień 2004 Autor Napisano 4 Wrzesień 2004 Taaa... Po dłuższej przerwie spowodowanej początkiem roku szkolnego i innym projektem wracam do ukochanej perkusji. Wymęczyłem werbel, poprawiłem naciąg sprężyny. Zmieniłem okleinę - powiedzcie, jak wam się podoba. Do poprawy zostały jeszcze mocowania obręczy i już potem nie będę ruszał werbla. Zbliżenie na mechanizm naciągu Cały werbel pozdr, Imaginner
Im@ginner Napisano 5 Wrzesień 2004 Autor Napisano 5 Wrzesień 2004 O, jak dużo komentarzy... :/ Ludzie, komentujcie! Mówcie, co myślicie! Tak a propos, to czy ktoś wie jak w Cinema4D mieć HDRI w odbiciach a nie mieć w tle? pozdr, Imaginner
Pionier Napisano 5 Wrzesień 2004 Napisano 5 Wrzesień 2004 mi sie na razie podoba :) ale jeszcze duzo pracy przed Toba wiec to sie moze zmienic :P
Im@ginner Napisano 5 Wrzesień 2004 Autor Napisano 5 Wrzesień 2004 Poprawiłem gniazda. Nie jest to dużo, ale dziś nie było mnie cały dzień w domu. Teraz będą tomy... pozdr, Imaginner
Batou Napisano 5 Wrzesień 2004 Napisano 5 Wrzesień 2004 Bębenek wygląda bardzo porządnie, ale do końca jeszcze daleko.
MC-Maxim Napisano 5 Wrzesień 2004 Napisano 5 Wrzesień 2004 O kurcze .... ale fajny materiał tego metalu ! Świetnie to wyglada !
Im@ginner Napisano 5 Wrzesień 2004 Autor Napisano 5 Wrzesień 2004 thx... :) jeśli chodzi o material okleiny, to jest to bhodiNUT Anisotrophic. W ogóle pomysł pochodzi stąd: http://www.pearldrum.com/forum.asp. Wyszło jednak troche inaczej :) pozdr, Imaginner
kulexy Napisano 5 Wrzesień 2004 Napisano 5 Wrzesień 2004 bardzo ladnie wyglada ta blacha na bembenkach.. oby tak dalej, full szczegolow - tak trzymac...
Im@ginner Napisano 6 Wrzesień 2004 Autor Napisano 6 Wrzesień 2004 Widzę, że okleina się spodobała :) pozdr, Imaginner
MareG Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 No własnie - wyszło inaczej, przede wszystkim materiał chromu / stali nierdzewnej - wygląda bardzo przykro - jak mokre mydło - ani to matowe / pólmatowe a tym bardziej nie błyszczące. Pamiętam takie materiały chromu w Imagine 3D - tak właśnie wyglądały - bleeh :\ I nie stosuj takiego zżółkniętego environmentu - zabijasz cały "stalowy chłód" materiału! Poza tym dobra robota, choć detali lepiej nie przybliżać aż tak, bo widać niedoróbki modelingu - ale oczywiście jakąś granice skąplikowania detali należy oczywiście przyjąć (rozsądną granicę) - dlatego bez mocnych zbliżeń w finalnych renderach bym polecał;) No i tyle na razie! Brzmienie instrumentów perkusyjnych po prostu kocham, bo bez nich muzyka żadko kiedy jest mnie w stanie zainteresować! Na szczęście mam znajomego muzyka - perkusistę, którego mogę zamęczać laickimi pytaniami no i pomagać rozstawiać zestaw na graniu i poudeżać w to cudo! :) Pozdro Marek
Im@ginner Napisano 6 Wrzesień 2004 Autor Napisano 6 Wrzesień 2004 Spojrzałem na ustawienia swojego chromu i mało co nie spadłem z krzesła. Reflection miałem niesamowicie niskie. Jak zmieniłem to cały render miałem prześwietlony. Już nie wiem. Będę dalej się męczył. P.S. Czy ktoś zna jakieś stronki z ciekawymi HDRI? pozdr, Imaginner
Im@ginner Napisano 7 Wrzesień 2004 Autor Napisano 7 Wrzesień 2004 Wrzucam tak na szybko jeden renderek, poprzestawiany chrom i próby radiosity (GI w Cinema4D). Okazało się jednak, że wybrałem okropne HDRI i że shader BhodiNUT nie działa dobrze z GI. Poza tym ustawiłem kiepskie parametry i są plamy i brudy charakterystyczne dla GI. Powiedzcie, jak wygląda ten chrom. Czekam na wasze opinie. Render time: 2h 32min pozdr, Imaginner
Kris_R Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 Chrom wygląda super... okleina też... ilość detali i wykonanie jest pierwsza klasa póki co... nie wiem co z teksturą napiętej membrany.. (jak to się fachowo zwie?)... jest tak idelanie czysta.. hm... widziałem trochę werbli i wszystkie miały ślady od uderzeń i zabrudzenia po bokach...
Im@ginner Napisano 7 Wrzesień 2004 Autor Napisano 7 Wrzesień 2004 naciąg jest czysty, bo na razie robie nówkę :) potem zobaczymy czy by nie dodać jakich śladów zużycia. pozdr, Imaginner
Knysha Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 Heh nie powiem - podoba mi sie :]. Narazie fajnie to wyglada :]. 3m sie.
Im@ginner Napisano 10 Wrzesień 2004 Autor Napisano 10 Wrzesień 2004 wlasnie się łamię - jaki kolor powinna mieć okleina? pozdr, Imaginner
Rekomendowane odpowiedzi