Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Heyka

Mam pytanie - przymierzam się do zakupu kuli z firmy Blomus, którą chcę wykorzystać do zdjęć HDRI w celu późniejszego oświetlenia sceny 3d. Pytanie moje, czy kula o średnicy 25cm wystarczy do takich celów? czy lepiej patrzeć na większe?

poniżej link do tych kul :)

http://sklep.blomus.pl/index.php?cPath=7_8

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 854
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wow, kupa kasy jak za kulkę. Nie taniej byłoby z bombką choinkową? :)

Napisano

Sądzę że najwiecej zależy od aparatu. Jak masz dobre szkło i możesz dać zbliżenie to w istocie nie będzie ci robiło różnicy czy kulka ma 25cm czy 5cm, w końcu odbija wszystko sferycznie więc obrazek będzie taki sam. :D Miałem taką kulkę w łapach i ostrzegam że trzeba uważać na wgniecenia, od razu załatwiaj sobie na nią pokrowiec z gąbką. Większe są oczywiście bardziej podatne na wgniecenia przez większa powierzchnie i wagę ale za to na większej będą mniej widoczne drobne ryski które ci wyjdą przy zbliżeniu na małą kulkę. Jeśli to faktycznie metal to i na to jest sposób- pasta do zębów + bawełniana szmatka, jestem po szkole metaloplastycznej, trut me. ;)

Nie myślałeś żeby po prostu ogarnąć to ze zwykłej foty? Teraz byle komórka ma tyle megapixeli że spokojnie starczy na taką sferyzacje obrazka żeby to trzymało się dobrej jakości.

Napisano
  • Autor

co do ogarnięcia wszystkiego aparatem to w zasadzie masz rację, tylko wydaje mi się, że z kuli trochę wygodniejsze i szybsze jest, tym bardziej że będę w jakimś terenie.. robię 3 zdjęcia i mam 360 stopni - co innego gdybym miał fisheye w moim aparacie :) ale dzięki za wyjaśnienie co do wielkości - nie wpadłem na to ;) a faktycznie jak zrobię odpowiednie przybliżenie żeby ogarnąć całą kulę to i tak będę miał pełny kadr z odbiciami :)

co do bombki to próbowałem i dwie rozbiłem ;) tylko, że bombki były takie trochę zdeformowane - może miałem jakieś badziewne.