Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam mega proste pytanie, ale męczę się z tym już trochę i nie widzę swojego błędu. Postępuje krok w krok jak w tutorialu, opcje mam poustawiane takie same ale mam inny efekt i nie mam pojęcia jak to zmienić, próbowałem sam zmieniać coś tam w opcjach ale nie znalazłem. Powinien być prostokątny otwór w ścianie jak okno. U mnie wychodzi coś takiego:

serwerwtJ_rqnxwne.JPG

Tutorial też jest banalny, i tym bardziej mnie to irytuje. Mianowicie rysuje sobie ściany linią, potem robię extrude. Następnie z włączonym auto-grid rysuje kształt rectangle na ścianie i potem zaznaczm ściane -> modyfikuj -> attach na poziomie linii i klikając na mój prostokąt powinien on zniknąć i powstać otwór natomiat u mnie powstaje takie coś jak na foto.

Naprawde prosta sprawa, nie ma gdzie się pomylić a mimo wszystko nie wiem jak może mi to wychodzić źle. Zapewne jest to zaznaczenie/odznaczenie jednej opcji ale na filmiku nie ma o tym mowy, wszystkie ustawienia jakie widzę mam tak samo, próbowałem sam coś tam pozmieniać, rysować w różne strony itp ale bez skutku.

Pozdro

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 3,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wydaje mi się, że jak przyłączasz prostokąt do linii, która ma nadany modyfikator extrude, prostokąt w momencie łączenia "dziedziczy" extrude i wychodzi Tobie właśnie coś takiego.

Napisano
  • Autor

No w tutorialu na którym się wzoruje jest tak samo przyłączony i wychodzi normalnie. Ja okna robię teraz przy pomocy proboolen, a co jest z tym nie mam pojęcia. Jakby ktos bystrzejszy niż ja się nudził to wrzuciłem tutaj tego tutka i możecie mnie oświecić bo nie wiem co jest.

http://www.sendspace.pl/file/22227bfdcbb18c32833018d

Pozdrawiam

Napisano

Uzyłeś extrude nie w tym kierunku.Narysowałeś kształt ściany w widoku z góry i wyciągnąłeś extrude w pionie.Musisz narysować w widoku od przodu ściany, wtedy extrude zadziała w bok (nada ścianie grubość a nie wysokość).Potem dodajesz okno i będzie działać jak na tutorialu.

Napisano
  • Autor

W sensie, że to będzie wyglądać jakby ten mój kwadrat przewrócić teraz na bok? Że mam podłoge, sufit ale 2 ściany są puste, porobić okna i obrócić normalnie?

O ile pamiętam to we wcześniejszych tutkach było wyciąganie tego planu i było to narysowane normalnie w widoku "top" linią, potem outline żeby mieć grubość i na koniec wszystko extrude w góre tak jak się wszystkie plany robi. Teraz nie mogę sprawdzić bo na innym kompie mam wszystko, ale jakby było inaczej to pewnie zwróciłbym na to uwagę.

Pzdr

Napisano

W sensie takim jak na obrazku.Jak zrobisz w widoku top i extrudujesz wysokość ściany a nie grubość to nie zrobisz okna na spline.Proste;)

[ATTACH=CONFIG]87093[/ATTACH]

Napisano
  • Autor

Ej no teraz już wiem o co chodzi, i wszystko działa jak powinno. Dzięki wielkie za wyjaśnienie.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.