Skocz do zawartości

3ds max problem ze zrobieniem okna - całkiem inny efekt niż w tutku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam mega proste pytanie, ale męczę się z tym już trochę i nie widzę swojego błędu. Postępuje krok w krok jak w tutorialu, opcje mam poustawiane takie same ale mam inny efekt i nie mam pojęcia jak to zmienić, próbowałem sam zmieniać coś tam w opcjach ale nie znalazłem. Powinien być prostokątny otwór w ścianie jak okno. U mnie wychodzi coś takiego:

serwerwtJ_rqnxwne.JPG

Tutorial też jest banalny, i tym bardziej mnie to irytuje. Mianowicie rysuje sobie ściany linią, potem robię extrude. Następnie z włączonym auto-grid rysuje kształt rectangle na ścianie i potem zaznaczm ściane -> modyfikuj -> attach na poziomie linii i klikając na mój prostokąt powinien on zniknąć i powstać otwór natomiat u mnie powstaje takie coś jak na foto.

Naprawde prosta sprawa, nie ma gdzie się pomylić a mimo wszystko nie wiem jak może mi to wychodzić źle. Zapewne jest to zaznaczenie/odznaczenie jednej opcji ale na filmiku nie ma o tym mowy, wszystkie ustawienia jakie widzę mam tak samo, próbowałem sam coś tam pozmieniać, rysować w różne strony itp ale bez skutku.

Pozdro

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Wydaje mi się, że jak przyłączasz prostokąt do linii, która ma nadany modyfikator extrude, prostokąt w momencie łączenia "dziedziczy" extrude i wychodzi Tobie właśnie coś takiego.

Napisano

Uzyłeś extrude nie w tym kierunku.Narysowałeś kształt ściany w widoku z góry i wyciągnąłeś extrude w pionie.Musisz narysować w widoku od przodu ściany, wtedy extrude zadziała w bok (nada ścianie grubość a nie wysokość).Potem dodajesz okno i będzie działać jak na tutorialu.

Napisano

W sensie, że to będzie wyglądać jakby ten mój kwadrat przewrócić teraz na bok? Że mam podłoge, sufit ale 2 ściany są puste, porobić okna i obrócić normalnie?

O ile pamiętam to we wcześniejszych tutkach było wyciąganie tego planu i było to narysowane normalnie w widoku "top" linią, potem outline żeby mieć grubość i na koniec wszystko extrude w góre tak jak się wszystkie plany robi. Teraz nie mogę sprawdzić bo na innym kompie mam wszystko, ale jakby było inaczej to pewnie zwróciłbym na to uwagę.

Pzdr

Napisano

W sensie takim jak na obrazku.Jak zrobisz w widoku top i extrudujesz wysokość ściany a nie grubość to nie zrobisz okna na spline.Proste;)

[ATTACH=CONFIG]87093[/ATTACH]

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności