Napisano 13 Sierpień 201212 l Witam! Od pewnego czasu mam problem jeżeli chodzi o mój zestaw. Zauważylem, że kiedy przechodził w stan uśpienia trudno było go ponownie uruchomić za pomocą przycisku power. Musiało minąc kilkanaście minut zanim się załączył. W dniu dzisiejszym, kilka dni po formatowaniu przeszedł automatycznie w stan uśpienia a ja od kilku godzin nie mogę go już uruchomić. Objawy są tego typu, że kiedy jest podłączony do zasilania diody na płycie głównej świecą się (power i reset) jednak nie reaguje na przycisk power. Niestety nie wiedziałem do którego działu przyporządkować wątek, a na różnych forach naczytałem się o zasilaczu czy procesorze tak więc piszę tu. Może ktoś spotkał sie z czymś podobnym, a chciałbym uniknąć kosztów związanych z wymianą sprzętu. Konfiguracja: MB: Asus P6T Deluxe V2 Procesor: i7 920 D0 - nie kręcony RAM: Corsair DDR3 3x2GB Karta: Radeon 4890 Zasilacz: CoolerMaster 700W SilentPro Zestaw ma 4 lata. Za wszelką pomoc z góry dziękuję! Pozdrawiam
Napisano 13 Sierpień 201212 l Może głupie, ale czy guzik na obudowie działa OK? Możesz spróbować zewrzeć dwa piny bezpośrednio na płycie głównej, to znaczy zdjąć nasówki od PWR i zewrzeć czymkolwiek metalowym. To wykluczy jednego winowajcę i będziemy szukać dalej.
Napisano 14 Sierpień 201212 l Autor hmm to raczej malo prawdopodobne jako ze na plycie sa przyciski power i reset, one sie swieca w momencie kiedy zasilacz jest uruchomiony... dzisiaj przeczyscilem wszelkie zlacza powietrzem i juz nie mam zadnych pomyslow. w czwartek udam sie do serwisu zeby uruchomili na innym zasilaczu... pozdrawiam!
Napisano 14 Sierpień 201212 l O ile sie nie mylę to za stan "uśpienia" odpowiada BIOS. Nie wiem czy miałem dokładnie identyczne z Twoim przypadki ale kilka razy pomogło zresetowanie Biosu. Ale nie zworką. Odpinasz od płyty głównej wszystkie kabelki (od zasilacza również), wypinasz wmontowane karty grafiki, pamięci, itp., wyciągasz z płyty bateryjkę i zwierasz ze sobą styki gniazda akumulatora. Czasami naprawdę pomaga i udawało mi się uruchamiać komputery, które teoretycznie były "martwe" i nie reagowały na przycisk włącznika. A powodem takiego stanu może być np. skok napięcia sieci albo nawet podłączenie lub rozłączenie urządzenia USB.