Skocz do zawartości

Problem z uruchomieniem komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Od pewnego czasu mam problem jeżeli chodzi o mój zestaw. Zauważylem, że kiedy przechodził w stan uśpienia trudno było go ponownie uruchomić za pomocą przycisku power. Musiało minąc kilkanaście minut zanim się załączył. W dniu dzisiejszym, kilka dni po formatowaniu przeszedł automatycznie w stan uśpienia a ja od kilku godzin nie mogę go już uruchomić. Objawy są tego typu, że kiedy jest podłączony do zasilania diody na płycie głównej świecą się (power i reset) jednak nie reaguje na przycisk power. Niestety nie wiedziałem do którego działu przyporządkować wątek, a na różnych forach naczytałem się o zasilaczu czy procesorze tak więc piszę tu. Może ktoś spotkał sie z czymś podobnym, a chciałbym uniknąć kosztów związanych z wymianą sprzętu. Konfiguracja:

MB: Asus P6T Deluxe V2

Procesor: i7 920 D0 - nie kręcony

RAM: Corsair DDR3 3x2GB

Karta: Radeon 4890

Zasilacz: CoolerMaster 700W SilentPro

Zestaw ma 4 lata.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję!

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Może głupie, ale czy guzik na obudowie działa OK? Możesz spróbować zewrzeć dwa piny bezpośrednio na płycie głównej, to znaczy zdjąć nasówki od PWR i zewrzeć czymkolwiek metalowym. To wykluczy jednego winowajcę i będziemy szukać dalej.

Napisano

hmm to raczej malo prawdopodobne jako ze na plycie sa przyciski power i reset, one sie swieca w momencie kiedy zasilacz jest uruchomiony... dzisiaj przeczyscilem wszelkie zlacza powietrzem i juz nie mam zadnych pomyslow. w czwartek udam sie do serwisu zeby uruchomili na innym zasilaczu... pozdrawiam!

Napisano

O ile sie nie mylę to za stan "uśpienia" odpowiada BIOS. Nie wiem czy miałem dokładnie identyczne z Twoim przypadki ale kilka razy pomogło zresetowanie Biosu. Ale nie zworką. Odpinasz od płyty głównej wszystkie kabelki (od zasilacza również), wypinasz wmontowane karty grafiki, pamięci, itp., wyciągasz z płyty bateryjkę i zwierasz ze sobą styki gniazda akumulatora. Czasami naprawdę pomaga i udawało mi się uruchamiać komputery, które teoretycznie były "martwe" i nie reagowały na przycisk włącznika. A powodem takiego stanu może być np. skok napięcia sieci albo nawet podłączenie lub rozłączenie urządzenia USB.