Gość 3Dman Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 witajcie, wiem jak dodać motion blur na obiekt, wiem jak dodać blur na całą scenkę, ale: 1: jak dodać blur tylko na krawędzie modeli?, tak żeby cały model pozostał niezamglony, a zamglone zostały tylko jego krawędzie, tak żeby te krawędzie wtapiały się w cokolwiek jest za nimi. 2: jak zrobić tak, aby dać zamglenie na jakąś część obszaru, żeby mi zamgliło modele w tej wybranej tylko części?, w sumie tak jakby to był omi light, czy inny light, tyle że zamiast światła, zamglenie:D proszę o odpowiedzi.
t0m3k Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 troche to wszystko zamglone i tak naprawde nie wiem o co pytasz. jak uzywasz motion blur to z tego co wiem nie ma opcji nie blurowania czesci modelu. nie wiem co chcesz zrobic ale mozesz wyrenderowac obiekt z motion blur a pozniej bez i je na siebie nalozyc w postprodukcji.
shadowsexpe Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 Jedyne co mi chodzi po głowie to wykorzystanie filtrów AA żeby rozmazać krawędzie ale chyba nie koniecznie ci o to chodzi
kotisded Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 Albo 2 rendery, albo velocity pass, albo pluginami do mblura w postpro. Nie wiem czy to stilka, czy animacja czy co. Do krawędzi możesz dodatkowo jako maskę do postpro użyć toon shadera to sobie wydzielisz tak krawędzie.
legomir Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 W postpro najłatwiej tak: Na edge dajesz niebieski/czerwony/zielony kolor na resztę dajesz czarny i używasz tego jako maski RGB i dajesz na to blur. wyjście 2 customowy DoF zadany na odpowiednie obiekty na passach 2. Dof(deph of fields) na całość albo zdeph
Rekomendowane odpowiedzi