Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witajcie, wiem jak dodać motion blur na obiekt, wiem jak dodać blur na całą scenkę, ale:

1: jak dodać blur tylko na krawędzie modeli?, tak żeby cały model pozostał niezamglony, a zamglone zostały tylko jego krawędzie, tak żeby te krawędzie wtapiały się w cokolwiek jest za nimi.

2: jak zrobić tak, aby dać zamglenie na jakąś część obszaru, żeby mi zamgliło modele w tej wybranej tylko części?, w sumie tak jakby to był omi light, czy inny light, tyle że zamiast światła, zamglenie:D

proszę o odpowiedzi.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

troche to wszystko zamglone i tak naprawde nie wiem o co pytasz.

jak uzywasz motion blur to z tego co wiem nie ma opcji nie blurowania czesci modelu.

nie wiem co chcesz zrobic ale mozesz wyrenderowac obiekt z motion blur a pozniej bez i je na siebie nalozyc w postprodukcji.

Napisano

Jedyne co mi chodzi po głowie to wykorzystanie filtrów AA żeby rozmazać krawędzie ale chyba nie koniecznie ci o to chodzi

Napisano

Albo 2 rendery, albo velocity pass, albo pluginami do mblura w postpro. Nie wiem czy to stilka, czy animacja czy co. Do krawędzi możesz dodatkowo jako maskę do postpro użyć toon shadera to sobie wydzielisz tak krawędzie.

Napisano

W postpro najłatwiej tak: Na edge dajesz niebieski/czerwony/zielony kolor na resztę dajesz czarny i używasz tego jako maski RGB i dajesz na to blur.

wyjście 2 customowy DoF zadany na odpowiednie obiekty na passach

2. Dof(deph of fields) na całość albo zdeph