Napisano 19 Sierpień 201212 l Witam, przeszukałem internet wzdłuż i wszerz i nie mogę znaleźć żadnego porządnęgo wątku odnośnie poseable symmetry, a dokładnie humorzastości tej funkcji. chce skorzystać z poseable symmetry przy rzeźbieniu dłoni, mam idealnie symetryczną siatkę (tak mówi smart resym i resym) a mimo to poseable pokazuje "0% symmetry points found. symmetry map was not stored" czy ta funkcja ma po prostu humory czy robie coś nie tak? próbowałem cudów jakie polecają w internecie: zmienić topologię z unfied skin, zmienić topologie z dynamesh, qremesher; dodawałem mape UV, importowałem obj., wrzucałem symetryczne dłonie z 3dsmaxa. próbowałem local symmetry itd itp. Ciągle nic. skończyły mi się pomysły, więc piszę... Spotkaliście się z czymś takim?
Napisano 19 Sierpień 201212 l Tylko teoretyzuję, ale czy siatka jest ciągła, czy to dwie osobne części? Nie masz żadnych ngonów (polygonów z większą niż 4 liczbą vertexów)?
Napisano 20 Sierpień 201212 l Autor siatka nie ma ngonów, natomiast tak, dłonie są osobnymi częściami nie połączonymi ze sobą. Ale nawet jeśli połącze je ze sobą w taki sztuczny sposób jak na obrazku poniżej, symetria to 0,1% [ATTACH=CONFIG]87239[/ATTACH]
Napisano 20 Sierpień 201212 l Skasuj jedną dłoń.Wrzuć do zbrusha, zduplikuj, odbij mirrorem, połącz w jednego subtoola i wtedy sprawdź symetrie. Na 99% coś się namieszało w maxie...
Napisano 20 Sierpień 201212 l Autor no właśnie kaka demona, bo tak też robiłem, teraz jeszcze raz spróbowałem i ciągle nic 0% symetrii o_O na customowych zbrushowych pieskach i nosorożcach działa. ;/ też niezależnie czy przesyłam model do ZB przez goZ czy eksportuje i importuje obj. poseable symmetry nie działa na idealnie symetrycznej siatce.
Napisano 20 Sierpień 201212 l Autor http://www.speedyshare.com/F6f6X/help.rar dzięki;) Edytowane 20 Sierpień 201212 l przez pietrius
Napisano 20 Sierpień 201212 l Masz obj i zobacz. U mnie taki działa. Zbrush się gubi na tych dłoniach, dodałem garba żeby troche bardziej złamać symetrie w osi Y czy tam Z w zbrushu. Wtedy mu łatwiej załapać o co chodzi;) http://dl.dropbox.com/u/6529674/test.OBJ
Napisano 20 Sierpień 201212 l Autor hahaha:D nie ma to jak profesjonalne rozwiązania;b DZIĘKI u mnie też załapał zetka ma swój świat