Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Od pewnego czasu rozważam złożenie zestawu na przyszłe lata. Myślałem wstępnie o dysku ssd 256 gb, 32 gb z możliwością rozbudowy DDR3, 2tb dysk HDD, grafika nie wiem.

Rozpatrywałem również zakup DELL U2711, na razie z dwóch korzystać raczej nie będę.

W wyższych półkach niezbyt jestem obeznany, tak więc zwracam się do was z prośbą o pomoc.

Zastanawiało mnie jeszcze, czy opłaca się w zbliżonej cenie wybierać MacPro.

Zestaw do grafiki wektorowej i rastrowej (In Design, Ps, Illustrator), montaż wilmów AVCHD i after effect + 3ds max.

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Korzystając jeszcze z okazji; polecicie jakiś monitor 27' w przedziale 1000-1500?

Dzięki "rozpruwacz".

To procek jest a co z resztą?

Napisano

Cale to nie wszystko... zwracaj uwage na jakość czyli rodzaj matrycy i odwzorowanie kolorów. skup sie na 24 cale bo takie są realia. maca odradzam. strata kasy i sprzęt przereklamowany.

Napisano

Płyta ASRock Z77 EXTREME6, pamięć Corsair 16GB 1600 dual CMZ16GX3M4A1600C9 - to chyba wystarczy, później można dokupić kolejne dwie kości.

Procek 2600K ładnie się kręci od 4,6GHz to 4,9GHz stabilnie, proponuje dobre mocne chłodzenie(Uwaga na rozmiary, może zasłaniać 1 slot pamięci).

Obudowa? Cooler master 690 II Usb 3.0 - jestem bardzo zadowolony z tej puszki

Zasilacz Corsair min 750W, mimo że nie odpinanych kabli to wszystko ładnie można schować i nie przeszkadza w chłodzeniu.

Karta to już kwestia preferencji. EVGA ma bardzo dobrą opinie ze względu na gwarancje.

Sprawdź sobie zawsze opinie userów jak już zdecydujesz się na sprzęt. Na yt jest masa filmików o tym co w trawie piszczy.

To takie moje herezje :)

Napisano
  • Autor

Dziękuję Tobie bardzo floo za konretną odpowiedź. A tak z ciekawości jaką grafikę posiadasz?

I korzystając z okazji; co myślisz o zakupie dwóch LCD 27' i podpięcie pod hardware? Czy lepiej dobry 27/24'? W monitorach nie specjalizuję się zbytnio - dlatego pytam.

Pzdr.

Napisano

@Soul Master osobiście preferuje jeden monitor, przy dwóch o mało nie skręciłem karku. Choć mam często laptopa obok, to już troszkę inaczej, na fotelu robię pełny skręt tułowia :)

Monitor najlepiej, a taki który dobrze odwzorowuje kolory + dobrze mieć znajomego który ma kalibrator.

Po zakupie monitora, sprawdź zaraz czy działa prawidłowo, czy jest ostrość przy powiększeniu i nie fiksuje

Karta:

Asus geforce gtx 570 directcu ii 1.28gb ddr5 -> Uprzedzam, zajmuje 3 sloty, ale nie planuje SLI, choć płyta tego nie blokuje ;)

Wiatraczki pracują przy obciążeniu na 30-40%, to dobre chłodzenie i na karcie są niskie temperatury(ponoć zwiększa żywotność)

LINK:

a i dysk to faktycznie wystarczy na system 128GB + Backup, Dyski WD z serii black mają najmniej zwrotów i awarii wynikających z produkcji.

Po zakupie kompa przetestuj sprzęt w programach 3d i podgrzej wszystko na max. niech popracuje kilka godzin.

Masz zawsze kilka dni na zwrot wadliwego sprzętu.

Napisałem nico chaotycznie, ale może się co nie co przydać. ;)

Napisano

A może w tej cenie da się zmontować coś na s 2011. W czerwcu złożyłem z ok 7500 komputer na i7 3930k, nie wiem jak teraz ceny wyglądją. Co prawda było to bez monitora ale jeśli zdecydowałbyś się na 4 rdzenie na tej podstawce to zaoszcżędziłbyś około 1000 a jednak masz chyba bardziej perpektywiczną platformę. Z tego co pamiętam na 1155 masz do 4 banków pamięci s 2011 oferuje do 8

Napisano

Cena wyszła ok 7500 z systemem

podzespoły to:

CPU i7 3930k

MB asus P9X79PRO

RAM 16GB (4x4GB)

Graf gf 560ti

Zailacz to OCZ ModXStream Pro 700 (ale chyba go wymienie)

SSD OCZ Vertex 3 128 GB

niestety nie pamiętam jaki HDD poz tym że 500gb

chłodzenie CPU to NOCTUA NH-U12P

Obudowa Fractal Design Define R3

Napisano

@Piotr7979 testowałeś grafikę w benchmarkach? Kręciłeś?(jaki producent)

Napisano

Nie testowałem, puki co wystacza, tak więc nie kręciłem. Generalnie nie używam tego komputera do niczego innego poza pracą. Jak złapię luźną kasę to pomyślę o czymś z rodziny FirePro.