tetunio Napisano 6 Wrzesień 2012 Share Napisano 6 Wrzesień 2012 Jak poradzić sobie z tym ? Chodzi mi o to, żeby przejścia były gładkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 6 Wrzesień 2012 Share Napisano 6 Wrzesień 2012 (edytowane) Nie wiem co do tego mają odbicia, ale looknij na to: http://www.digitaltutors.com/forum/showthread.php?29467-Remove-Banding-in-Renders Nie wróżymy tu z fusów, więc wrzuć ustawienia renderu i ew. pokaż scenę. Renderujesz do 16 lub 32 bitów? Jak masz ustawioną gammę? Spróbuj w sampling quality sobie włączyć opcję jitter. Edytowane 6 Wrzesień 2012 przez Lucek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tetunio Napisano 6 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2012 render na niskich ustawieniach, na szybko ale przy wyższych jest to samo. Renderuje do 16 bit. W sumie to nie wiem jak zmienić na 32.. ;) - - - Updated - - - ten render był na gammie 1,23 ale np na 2,2 jest to samo tylko jaśniejszy render Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 6 Wrzesień 2012 Share Napisano 6 Wrzesień 2012 (edytowane) A używasz exposure control? Może to ci robi sieczkę z renderu? Wyłącz kontrolę ekspozycji i podciągnij sobie na krzywych w shopie. Przy okazji pokaż co masz w sampling quality options. Edytowane 6 Wrzesień 2012 przez Lucek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tetunio Napisano 6 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2012 - - - Updated - - - Mam kontrolę ekspozycji ale po jej wyłączeniu jest to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 6 Wrzesień 2012 Share Napisano 6 Wrzesień 2012 Tam gdzie mas 16 bit integer daj sobie 32 bit floating point. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tetunio Napisano 6 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2012 (edytowane) zmieniłem, ja pierdziu.. to samo :) może coś w materiale arc&design albo w final gather. Renderuje mi się w global illumination ale troche to potrwa. Zobaczę czy jest różnica Edytowane 6 Wrzesień 2012 przez tetunio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tetunio Napisano 7 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2012 Co bym nie robił jest to samo. Wyrenderowałem to do formatu exr bez ekspozycji i jest znacznie lepiej ale mimo wszystko da się zauważyć ten beznadziejny gradient. POdobny problem znalazłem z bitmapami. CHodziło o gammę. W moim przypadku nie mam pojęcia co jest nie tak.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 7 Wrzesień 2012 Share Napisano 7 Wrzesień 2012 kwestia monitora. u mnie wyglada ok :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tetunio Napisano 7 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2012 kwestia monitora. u mnie wyglada ok :) Właśnie zorientowałem się, że domyślna tapeta win7 którą mam wygląda tak samo... Monitor mam 24 LG Flatron, ma już co prawda 5 latek.. Czyli mam monitor wymienić..? Lucek raczej zauważył to samo co ja u siebie.. Co mam zrobić w takim przypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 7 Wrzesień 2012 Share Napisano 7 Wrzesień 2012 noo ochyba czas wymienic.. obczaj sobie jakiegos della. Chlopaki z forum polecali gdzies w watki jakis konkretny model. :) Lucek chyba tez musi wymienic w takim wypadku :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 7 Wrzesień 2012 Share Napisano 7 Wrzesień 2012 Oglądnę dzisiaj na moim dellu;) Wczoraj miałem ultrabook acera niestety i musiałem uwierzyć na słowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz_s Napisano 13 Wrzesień 2012 Share Napisano 13 Wrzesień 2012 A zwiekszałes sampling quality? ustaw min: 4 i max 16 i zobacz, bo moze tylko zwiekszałeś na maxa ustawienia final gather... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi