chveti Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 heja pipol :P aj łud laik tu prezent mai niu prodżekt Zaczynam robić sypialnię , i mam zamiar ją skończyć. tyle zrobiłem w 30min (razem z oświetleniem).Powiedzcie też co myślicie o świetle. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Alchemik Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 Jak narazie mało żęby cokolwiek powiedzieć ale zapowiada się nieźle, fajne oświetlenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 Oświetlenie nie jest chyba zbyt udane, bo wgłebienia na okna są przepalone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 7 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2004 kozioo , znalazłem błąd , vray light był wstawiony za blisko , a co myślisz o illuminacji pokoju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 Sama iluminacja pokoju (fajne okreslenie:]) jest chyba dobra. Zobaczymy jak to bedzie wygladało z meblami i reszta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 pierwszy raz sie spotykam z ustawieniem swiatla przed modelingiem :) ale zobaczymy co z tego wyjdzie narazie jest niezle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orion Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 Taa światło to podstawa :) jeszcze bounce ustawiony na 4 i maxymalne dopalenie renderu murowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 8 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2004 pierwszy raz sie spotykam z ustawieniem swiatla przed modelingiem :) ale zobaczymy co z tego wyjdzie narazie jest niezle Hehe , ja już kombinuje ze światłem ceną są oczywiście długie (koło 15 min czasem) rendery ale warto :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wielka_Siostra Napisano 8 Sierpień 2004 Share Napisano 8 Sierpień 2004 Ja zawsze ustawiam światło na samym początku, a na potrzeby próbnych renderingów wyłączam GI i jest OK:-) Co do Twojego oświetlenia, Chveti, to bardzo mi się podoba. Przepalenia przy oknach pewnie zlikwidujesz. Przydałoby się też dodać jakiś direct light dający cień od okna na podłodze, ale niekoniecznie - tak też jest fajnie:-) Czekam z niecierpliwością na kolejne updaty:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 8 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2004 nju pikczers teraz tak , to co jest na stoliczku ma być kanciate , na 1 renderze w każdym kwiatku wisi liść na samej górze , na drugim już nie , liść z kwiatu po lewej koliduje z kanapą , na drugim renderze już nie , przepaleniami pobawie się później , teraz zajmuję się resztą , co sądzicie o kiwiatku , kanapie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wielka_Siostra Napisano 8 Sierpień 2004 Share Napisano 8 Sierpień 2004 Kwiatek nawet ok, tylko powyginaj trochę główny pień, żeby nie był taki prosty. Co do kanapy, to dałabym jej jakieś nózki, takie na 10 cm wysokie i trochę odchudziłabym boki kanapy. Coś mi się zdaje, że okno jest za nisko - powinno być min. 90 cm od podłogi. Z tego co widzę, to kanapa jest rochę za wysoka, albo sufit za nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 8 Sierpień 2004 Share Napisano 8 Sierpień 2004 Ja zawsze ustawiam światło na samym początku, a na potrzeby próbnych renderingów wyłączam GI i jest OK:-) Ja pierw robie caly model powiedzmy domku nie nakladam textur i na szarych scianach testuje swiatlo potem robie texturki i poprawiam ostatecznie swiatlo ale moge oczywiscie robic zle co do kwiatka jeden listek lewituje ten u gory , kanapa ok ale bardziej zrob kwadratowe krawedzie zeby dochodzily do konca bo podaczas renderingu robi sie troche paskudnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orion Napisano 8 Sierpień 2004 Share Napisano 8 Sierpień 2004 No po urządzeniu to cieżko powiedzieć o tym pokój z sypialnią :) raczej pokój z łóżkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 8 Sierpień 2004 Share Napisano 8 Sierpień 2004 kwiatki ladne ale jak juz mowili to owyginaj troche lodyge bo taki troche prosty jest;) kanpa tak troche dziwna wydaje mi sie ze jest zle skonstuowana oparcie jest troche za bardzo odstajace za bardzo sie odznacza od reszty wyglada jak by bylo osobno:D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 8 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2004 upds... takie eksperymenty , nie mówcie że nie ma po co teksturować przed skończeniem modelingu , wiem to , ale w ramach nudów powstały te rendery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 8 Sierpień 2004 Share Napisano 8 Sierpień 2004 Whoaaaaaaaaaa... przeskaluj troche teksture podlogi :P nie produkuja jeszcze paneli w wersji maxi :D :P Co do ogółu sceny - nieźle... ale jak zawsze na VRayu jak z reklamy gum do żucia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loono Napisano 8 Sierpień 2004 Share Napisano 8 Sierpień 2004 Bardzo przyjemnie to wygląda. Zielone ściany, git pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChaoSMakeR Napisano 8 Sierpień 2004 Share Napisano 8 Sierpień 2004 mi tam zielone sciany nie podchodza ale to rzecz gustu .. co do kanapy to chyba moglbys wysunac troche ta czesc dolna a oparcie zrobic pod lekkim kontem chyba by lepiej wygladalo ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keszelu Napisano 9 Sierpień 2004 Share Napisano 9 Sierpień 2004 Wszystko spoko. Fajne swiatlo. Tylko te "deski" na podlodze sa czyba za duze. Bardzo nie proporcjonalne do reszty. Proponuje je zmniejszyc i to znacznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 9 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2004 zmniejszę podłogę ,zobaczyłem tą wielkość dopiero przy renderze a już nie chciałem wyłączać, dzięki za commenty M@TI - pomyślę jeszczę nad renderem brazilem , ale to po ukończeniu wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 9 Sierpień 2004 Share Napisano 9 Sierpień 2004 witam kanapa powinna stac na nozkach a okno nie moze licowac sie z wewnetrzana płaszczyzna sciany. moze lepiej poustawiac jakies meble katalogowe? ładny zielony :) pozdrawiam i jeszcze jedno ale wew. sciana jest grubsza od zewnetrznej, chyba ze to pion wentylacyjn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 9 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2004 ta kanapa specjalnie jest taka :) meble katalogowe?nie wiem , może ....... hjusto łi hew a problem:czmu za każdym razem jak chcę rednerować vrayem to vray materiala nie widać w viewporcie , jest tylko czarny kolor .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 9 Sierpień 2004 Share Napisano 9 Sierpień 2004 w material editor >>>options i przestaw render z scanline na current. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 9 Sierpień 2004 Share Napisano 9 Sierpień 2004 a dlaczego jesli mozna wiedziec kanapa specjalnie jest taka? ja jestet osobiscie za meblami katalogowymi bo ktos b. długo sie meczył zeby były ładne :) ale jezeli duzo frajde sprawia ci projektowanie mebli to nie mam nic przeciwko zeby były twoje tylko ze trzeba je zaprojektowac i toroche czasu im poswiecic. mam jeszcze jedna ogolna uwage. wszyscy robia jakies małe te pokoje. nikt nie pokusił sie jak dotad o naprawde duza przestrzen a jest ja w sumie duzo łatwiej zaprojektowac niz taki mały pokoik. (tak mi sie przynajmniej wydaje) pozdrawam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 9 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2004 w material editor >>>options i przestaw render z scanline na current. ale w viewporcie nie widze vray material , mogę później pokombinować z tą kanapą , co do dużych pokoi , to mój first interior i jak go ukończe zabieram się za coś dużego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 9 Sierpień 2004 Share Napisano 9 Sierpień 2004 aaa....zle przeczytałem i nie zrozumialem w czym poblem. wybacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 9 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2004 ok , nowe update'y , podniesiona kanapa , obrazki nad kanapą , teraz muszę się zabrać za sferę sypialnianą , trochę zaniedbałem , zrobie też jakąś lampę na suficie :) pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 9 Sierpień 2004 Share Napisano 9 Sierpień 2004 jestem za jeszcze wiekszym przeskalowaniem texturki podlogi ;o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 9 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2004 ja wiem że panele nie są gigantyczne ale znowu to nie kostka brukowa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 9 Sierpień 2004 Share Napisano 9 Sierpień 2004 na dlugosc sa dobre ale na szerokosc sa jak sztefeta od mojego ogrodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 9 Sierpień 2004 Share Napisano 9 Sierpień 2004 na dlugosc sa dobre ale na szerokosc sa jak sztefeta od mojego ogrodu Przygotowujesz sie do olimpiady :D [piwo] Chveti: Naprawde sa za szerokie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 9 Sierpień 2004 Share Napisano 9 Sierpień 2004 skilo tak codziennie biegam do okkola mojego ogrodu nie mam psa wiec szukam kolegow zeby podwali mi sztachety jestes chetny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 9 Sierpień 2004 Share Napisano 9 Sierpień 2004 ja jeszcze raz zwroce uwage na okna. powinny byc bardziej na zewnatrz :) i moze odejsc od schematu ze renderuje sie tylko kanape i stolik (plus okno i panele na podłodze). 99% wnetrz na forum tak wyglada. 0 pomysłu. chyba ze to wprawki do vraya? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 9 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2004 peter - zaraz odsune okna , schemat? nieeee.... poprostu pierw urządam część hymmm...salonową pokoju , a teraz będzie sypialniana , i jej rendery , nie stresuj się , ja nie lubię być schematyczny ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 9 Sierpień 2004 Share Napisano 9 Sierpień 2004 skilo tak codziennie biegam do okkola mojego ogrodu nie mam psa wiec szukam kolegow zeby podwali mi sztachety jestes chetny ? Jestem asportowy, chyba nie dla mnie:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wielka_Siostra Napisano 9 Sierpień 2004 Share Napisano 9 Sierpień 2004 No te panele to takie jakieś na pół gwizdka:-P Proponuję, abyś ściągnął sobie mapę w wiekszej rozdzielczości. A jeśli nie masz, to daj może bumpa lekkiego (z mapą tych samych paneli), żeby podkreślić podziały. Daj może jakąś strukturę ścianom. Poza tym przydałaby się dobra mapa kanapy, bo strasznie gumowa jest;-) A tak poza tym to fajnie:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 9 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2004 kanapa jest bez materiału narazie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keszelu Napisano 11 Sierpień 2004 Share Napisano 11 Sierpień 2004 Jak dla mnie podloga jeste teraz spoko. Wiem ze to nie jest koncowy efekt ale proponowal bym dodac wiec obrazkow, plakatow na sciany zeby to wszystko nie bylo takie "sterylne". obrazek nad kanapa bardzo ladny. Co do sypialni to planujesz dodac jakas lampke nocna ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MareG Napisano 11 Sierpień 2004 Share Napisano 11 Sierpień 2004 Mnie oczywiscie razi strona techniczo-budowlana. Sciana zewnetrzna jest węższa od scianki dzielacej aneks sypialny od pokoju!!! No i te okna, co juz bylo wspominane, chveti - zrob najprostsza mozliwa czynnosc -> popatrz jak wyglada okno u Ciebie w domu a potem tak samo je narysuj w 3d;) Kanapa wygląda na taka najprostrza rozkladana sofkę z IKEA tyle ze jest rozciagnieta na +3osoby... Poza tym ladnie to zaczyna wygladac, neutralnie i przekonywujaco doswietlone wnetrze bez rażących przepalen - spokojny zestaw kolorystyczny tez mi pasuje, no to czekam co bedzie dalej... :) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 11 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2004 MareG - ta ściana dzieląca aneks docelowo miała być szersza ze względu na ustawienie półeczki , okna oczywiście zmienię ;) , kanapa .... miałem taki prosty pomysł.... dzięki za komentarze, niedługo update'y (gdzieś za 3 dni ,bo na razie brak czasu).... 'C' 'U' :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MareG Napisano 11 Sierpień 2004 Share Napisano 11 Sierpień 2004 MareG - ta ściana dzieląca aneks docelowo miała być szersza ze względu na ustawienie półeczki , 'C' 'U' :D No fakt, a przy okazji mozna w tej sciance zrobic wnękę od strony łózka - bedzie subtelne miejsce na lampkę, książkę czy budzik! to tyle Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 20 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2004 Heyah , mały update sorki za takie żadkie update'y ale miałem awarię kompa zrobiłem kilka rzeczy narazie pokaże tylko kaloryfer zainspirowany z tutka :> sorki za małą rozdziałkę dziś dojdą jeszcze nowe rendery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 20 Sierpień 2004 Share Napisano 20 Sierpień 2004 chveti nie wiele tego .... szczeze to 1.5 min roboty ... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 20 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2004 no niestety , awaria kompa a raczej maxa (nie chciałem formatować) to jest zrobione odrazu po uruchomieniu scenki ....:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MalwiX Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 Coś mi tu w ogóle nie pasi, wszystko jest takie sztuczne :/ szczególnie te ściany, okno, parapet i cienie jakieś dziwne czyli po prostu.... no kto chętny %)... taaa.... oświetlenie i materiały! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość babejsza Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 ehhh super to wyglada. Sluchaj mam pytanie. Od jakiegos czasu probuje sobie poradzic ze swiatlem i mi nie idzie twoje jest przepiekne. Jestem poczatkujacy, a zaden tutorial nie pozwala mi wyeliminowac chocby takiego problemu jak czarny ( ciemny) sufit. Jezeli moglbys mi pomoc albo masz adres jakiegos dobrego tutka to bylbym bardzo dzwieczny :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 doslownie 1h temu tez z chvetim rozmawialem na temat oswietlenia w v-rayu .... podal mi b.dobrego tutoriala opisujacego ustawienia rendera do uzyskania takiego efektu ... http://www.render-time.com/vray/room1.exe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość babejsza Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 Dzieki wielkie :-) Ale znowu problem. Mam zainstalowanego Vray free 1.09.03n. Problem polega na tym ze ja w zakladce swiatla nie mam takiego jak VrayLight :-(. POMOCY :-) Chcialbym to opanowac ale mi softowych informacji brakuje :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muhaho Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 Podoba mi sie swiatelko i wystroj, ale same obiekty sa troche kiepskie, sproboj nad nimi popracowac ;] Pozdrawiam! P. S. Zapomniales o listwach podlogowych ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 babejsza - mimo ze to dyskusja w czyims watku to zrobie wyjatek ;) ja tez mam taka wersje i u mnie jest v-ray light w standard ... create > lights > standard > v-ray light .... identyczna wersja co twoja... chveti ... - wes sie za ta pracke .... mozna bylo by ja ladnie dopiescic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi