Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Siema

potrzebuję splinea podzielonego na równe odcinki. Najpierw rysuję splinea, później tworzę obiekt POINT i przy pomocy spacing tool multiplikuję go co odległość np 100cm na tej krzywej. Potem z włączonym snap to pivot toogle rysuję nowego splinea w oparciu o te punkty (klikam punkt po punkcie).

To chyba jedyny znany mi sposób, żeby bez pluginów stworzyć linię podzieloną na równe odcinki - od razu mówię, że normalize spline nie działa precyzyjnie.

Teraz pytanie. Czy da się za pomocą tych skopiowanych punktów narysować splinea automatycznie? Np przy użyciu opcji "narysuj linię w oparciu o punkty"?

Pozdr

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 998
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Z tego co pamiętam to normalize jest dokładniejszy od spacing tool. Ja niestety nie znam sposobu na uproszczenie.

Napisano
  • Autor

od jakiegoś czasu działam na tej metodzie za każdym razem jak normalize spline mnie zawodzi, a dzieje się to często... a spacing tool działa poprawnie. Mniejsza o to -temat wielokrotnie poruszany wcześniej. Chodzi o tą automatykę, czyli , że po kliknięciu rysuje się spline pomiędzy punktami.

Napisano

Przecież spline ma opcję DIVIDE, tylko trzeba wybrać SEGMENT lub SPLINE jako sub-object :) i tam wpisujesz ilośc podziałów.

Napisano
  • Autor

No to weź to podziel segment po segmencie wiedząc, że niektóre z nich nie mają odpowiedniej długości do podziału.

Może to akurat niekonkretny przykład, ale obrazowy:)