Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej wszystkim.

Bawię się właśnie Game Enginem w Blendrze i mam kilka pytań.

1. Na jakim etapie prac on stoi, czego mu brakuje, w czym jest dobry?

2. Czy istnieją jakieś prostsze od niego alternatywy>

3. Aktualne pytanie. Jak dodawać efekty? Np efekt wystrzału, eksplozji, itd. Czy można je przygotować w Blenderze, a później zapisać w jakiejś formie i użyć tego?

4. A jak już zahaczyłem temat eksplozji, jak symulować falę uderzeniową, w Blender Game nie ma chyba Force Fieldów. Już wiem, po prostu wystarczy zespawnować w trakcie uderzenia inny większy obiekt.

5. Mam 2 pociski. Kulę, oraz stożek, ustawiam obu w opcjach Motion Linear Velocity 30, oraz Velocity is definied in local coordinates. Niezależnie od kąta i położenia lufy kula zawsze wylatuje w stronę w którą ona celuje, tymczasem, stożek blokuje się w niej i skacze dziko po otoczeniu. Co robię źle?

Ps. jeśli posiadacie jakieś przydatne materiały, znacie fora omawiające tą tematykę to dajcie znać, mogą być angielskie.

Edytowane przez Gandalf244442

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zalety to głównie to ze darmowy i zintegrowany z aplikacją do modelowania. Jeśli chodzi o wydajność to nie jest rewelacyjnie na ale jeśli nie zależy ci żeby konkurować z crytekiem to niema lipy. a jedyne czego potrzebujesz to wiedza jak poukładać logikę. Najlepszą rzecz jaką udało mi się wykombinować możesz zobaczyć poniżej.

A tu tutorial prosty zrobiłem...

Prostszej alternatywy raczej nie znajdziesz, ale czasem warto poświęcić czas i nauczyć się czegoś bardziej złożonego np. UDK.

Efekty pewnie możesz strwożyć w blenderze ale to raczej kwestia tego co chcesz uzyskać.