Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam w szufladce sprawny I7 940. Pomyślałem sobie, że poskładam komputer do wspomagania renderingu. Niestety płyt głównych już nie za wiele.

Znalazłem Rampage III GENE i Gigabyte GA-X58A-UD7. Obie wyglądają interesująco przy czym Asus sprawia wrażenie trochę nowocześniejszej (PCI Ex 2.0), choć Gigabyte ma z kolei więcej slotów PCI i fabrycznie zamontowane chłodzenie wodne chipsetu (może się w przyszłości przyda?)

Wziąłbym Gigabyte bo przyzwycziłem się do tej marki, ale chciałem przy okazji kupić nową kartę grafiki GTX 580 a te dają możliwość zainstalowania w szybszym złączu PCI (2.0). Czy do pracy z Maxem ma to znaczenie czy raczej ważne tylko w grach.

Może, któryś z fachowców z tego forum doradzi?

Przy okazji. Karta grafiki EVGA GeForce GTX 580 Classified Hydro Copper 3072MB. Czy to trafny wybór? Chłodzenie wodne ale tu właśnie przydało by się PCI ex 2.0.

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Hm... powiem tak: jestem starym Gigabyte'owcem - po prostu czułem przez wiele lat do tej marki zaufanie i sympatię, to też kupowałem ich płytki. Zawiodłem się odrobinę na paru egzemplarzach, mianowicie specyfikacje pamięci rozmijały się z podanymi w instrukcji (!) czy też płyta padła, a jak wstała to zwariowała. Może po prostu miałem pecha, ale polecam się przyglądać i poszukać opinii co do modelu który Cię interesuje. Z Asusem na razie eksperymentuję, buduję na ich płytach domową renderfarmę i muszę powiedzieć... póki co daje to to radę! Tyle ode mnie, wybacz, że mało szczegółowo. :)

Napisano

Może nie "siedzę" w branży sprzętu, ale od lat pamiętam, że Asus miał jedne z najlepszych płyt. Ja bym brał Asusa za jakość i funkcjonalność. Płyty te są dobrze przygotowane do podkręcania procesora i pamięci ram.