Patris Napisano 23 Listopad 2012 Napisano 23 Listopad 2012 Ogladam tutka i mam moment z kośćmi i problem jest taki ze w demo Cinemy R14 ich nie widze, czy chodzi o jointy?
jaceks Napisano 24 Listopad 2012 Napisano 24 Listopad 2012 Tak. Najlepiej wybrać "joint tool" jak chcesz tworzyć kość po kości (z Ctrl) albo skorzystać z gotowego modułu http://www.youtube.com/watch?v=s5GTZALepw4. Poszukaj na Youtube i Vimeo, jest tego masa.
Patris Napisano 24 Listopad 2012 Autor Napisano 24 Listopad 2012 Hej, tak,tak wiem, że tutków o riggowaniu jest w necie masa bo uwierz mi szukałam, jednakże takich pokazujących bones w CinemaR14 nie znalazłam he,he,he , a dokładnie w tutku koleś wstawiał bones, więc trochę zgupiałam, że teraz zmienili nazwę na joints, a z tego co pamietam z 3dmax'a (aczkolwiek liznełam tylko animacji) kojarzyłam, że joints to jest raczej "składowa" bones a nie kość sama w sobie, więc wolałam sie upewnić, zwłaszcza że to kolejna zmiana nazewnictwa w cinema14 w stos. do starszych z która się spotkałam. Dzięki.
makak Napisano 24 Listopad 2012 Napisano 24 Listopad 2012 Nie tyle zmienili a dodali nowe narzędzie. W 11.5 (nie wiem jak później) masz dostęp i od bone i do joint. Z tym, że joints są lepsze i jakby następcą bone. Choć może w następnych wersjach Cinemy usunęli już definitywnie kości.
Rekomendowane odpowiedzi