Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Glupie pytanie mnie naszlo.

Jak to jest jak, jak macie iles tam klipow do uzycia (kilkaset i wiecej), w jaki sposob ogarniacie to wszystko?

Czy jest jakis soft, ktory pelnilby role bazy danych do animacji, dzwiekow i pozwalal na szybkie preview, tagowanie itp.?

Wiem, ze szybkie dyski to podstawa, ale reczne przegladanie kilkuset animacji, zeby zalezc pasujace ujecie to na pewno nie jest dobra droga.

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hehe, 21-tego to ja mam randke z dentystka, nie wiem jak sie to skonczy. Pewnie tez jakims malym armagedonem.

A Bridge, hmmm na pewno jest dobry w filtrowaniu, kolekcjach,i jako ogolny browser.

I wlasnie o tego typu soft by mi chodzilo...

Ale, preview dziala tylko dla wybranych formatow, tagowanie nie dziala mi na plikach mp4, nie ma nawet preview pierwszej klatki (gdyby dalo sie jeszcze ustawic to samemu, to byloby cudo).

No i idealnie w takim sofcie daloby sie ustawic klipy z wiekszego pliku wideo, tak zeby nie musiec sie z tym palowac pozniej np. w premierze.

Ja sie zastanawiam nad tym calkowicie amatorsko, mam jakies filmiki z nart, wakacji itp., ale kiepsko to ogarniam. I nie wiem jak to robia zawodowcy, nagle mysla - o tu by sie przydalo ujecie zachodu slonca, maja gdzies taki material, ale czy zdaja sie tylko na wlasna pamiec?

Napisano

Jako że "The End is over":

też w sumie byłbym ciekaw odpowiedzi naszych "wielkich" :)

Kiedyś byłem na jakiejś prelekcji chyba Mikołaja Valencia z Alwernia Studios gdzie m.in. poruszał problem zarządzania większymi projektami (a może to był ktoś z PI...) W każdym razie była mowa o tym że całość ogarniana jest przez sporą aplikację online, nie pamiętam dokładnie co to było ale wyglądało to jak duża tabelka z capsem ujęcia, uwagami, informacjami jakie VFX zrobiono, jakie jeszcze trzeba, użytkownikami wykonującymi i mającymi przypisane zadania, pewnie też (nie wiem czy to ma w ogóle sens) plikami do pobrania.

Poszukałem i na szybko coś takiego znalazłem:

http://www.vidigo.tv/products/vidigo-works/

http://www.proofhq.com/html/broadcast-video-production.html

Napisano (edytowane)

Ach, to był Shotgun

Valencia trochę o nim wspominał na

ale gdzieś ktoś jeszcze kiedyś go omawiał :)

W każdym razie takie rozwiązania raczej nie sprawdzą się na taką domową skalę, kluczem pewnie odpowiednie nazewnictwo i szybki browser plików.

btw. w tej prezentacji Valencia korzysta z jakiegoś interesującego softu do pokazywania capsów, grafik, etc. być może można by tym też podglądać filmy, wie ktoś co to może być? Program widoczny np.

EDIT: czyli Shotgun + coś takiego jak cineSync i mamy

:) Edytowane przez emptyman
Napisano

Wyciągacie niezłe armaty. Shotgun, 5thKind, FTrack, Alienbrain, Tactic, Cerebro, Temerity, to są*rozbudowane kobyły, bardzo fajne i drogie (oprócz opensourcowego Tactica), a Ty potrzebujesz przeglądarki z dobrą obsługą słów kluczowych i dobrze integrującego się z systemem operacyjnym. Moim zdaniem nie musisz dalej szukać tylko przeczytać help do Adobe Bridge, bo to jest naprawdę dobry, niedoceniony soft. Nie wiem co tam namieszałeś, ale MP4 taguje pięknie, zapisując słowa kluczowe w metadanych, które wędrują razem z plikiem. Pamiętaj, że żaden soft jeszcze magicznie nie rozpozna sam czy na klipie jest zachód słońca czy muflon w zoo, i słowa kluczowe musisz uzupełnić sam. Ale poza tym Bridge potrafi naprawdę dużo i stanowi świetne centrum dowodzenia.

Napisano

Myslalem, ze watek umarl a tu mile rozczarowanie :)

Przyjrzalem sie za Twoja rada Rotomonks, adobowi i to chyba bedzie to. Wiec po kolei.

Zrobilem reinstall, nowe kodeki, CS6 i mam w koncu preview dzialajace na interesujacych mnie plikach.

Nadal nie taguje mi plikow mp4 z kamerki goPro. Na razie jedyne wyjscie to przekodowanie, ale to w sumie nie jest straszny problem (az tak duzo tego nie mam)

I do mojego uzytku wystarczy, bo jak pisalem tagowanie, filtrowanie jest jak najbardziej w porzadku.

Po drugie odkrylem Prelude i to jest super narzedzie to szybkiej wstepnej edycji, komentarzy i subclipow. W polaczeniu z Bridgem

na pewno spelnia to o czym pisalem.

I dzieki za liste tych profesjonalnych softow, fajnie zobaczyc jak to robia zawodowcy.

zatem dzieki, problem rozwiazany