Napisano 7 Grudzień 201212 l Czy Maya 2012 + vray 2.0 może/gą korzystać podczas renderingu dodatkowo z gpu? Mam AMD Radeon HD 6800 Series I to samo pytanie odnośnie maxa (2010) Coś tam słyszałem o vray rt ale niebardzo się wtym orientuję.
Napisano 9 Grudzień 201212 l U mnie RT działa ale tylko na CPU Open CL daje jakis error. Mam karte GeForce gtx 670
Napisano 9 Grudzień 201212 l Ja właśnie dzisiaj byłem zmuszony wymienić kartę (stara zakończyła swój żywot). Kupując GTX 660 miałem nadzieję, że RT wspomoże mnie w pracy a tu niestety również "klapa". RT na CPU działa, Open CL zamyka RT z błędem "dwukrotnie uruchomionego serwera", a CUDA działa ale "startuje dużo dłużej niż CPU a uzyskany render nie ma wiele wspólnego z rzeczywistą sceną.
Napisano 9 Grudzień 201212 l Podczas renderingu dodatkowo nie możesz korzystać równocześnie z cpu i gpu, vray idzie tylko na cpu, możliwość pracy na gpu ma vray RT ale nadaje sie on zasadniczo do podglądu w trakcie pracy, obserwacji zmian ustawień, a nie finalnego renderu nie mówiąc już że zdarzają mu się przekłamania w stosunku do renderu na cpu.
Napisano 9 Grudzień 201212 l Zainstalowałem nowe sterowniki Nvidii. RT z ustawionym GPU (CUDA) działa dobrze, ale (zawsze jest jakieś ale) trzeba poeksperymentować z Max. render time bo przy ustawionym na 0,0 skutecznie zajmuje kartę grafiki tak, że trudno robić na komputerze coś innego.
Napisano 9 Grudzień 201212 l Autor Wniosek jest taki, że to wspomaganie renderingu przez gpu jest jeszcze nie dopracowane. Ale słyszałem od swojego prowadzącego zajęcia - maya 2012, że posiadając jedną kartę tesla lub 2 quadro (to podobno) przyspiesza znacznie render - oczywiście w tedy liczy tylko gpu, a cpu jest wolne. Pomijając ceny takich kart. Tak więc czy jest to wogóle praktyczne przy korzystaniu z vray-a w maya lub w maxie - posiadając odpowidni sprzęt gpu? I jak działa stacja renderująca skałdająca się z kilku/nastu katr graficznych - czy to działa jak spięta jedna gpu czy może jeszcze inaczej - ale jeżeli tak to oznacza że rendering na niespecalistycznych gpu jest jednak możliwy - używająć vraya - a maya lub innym tego typu kombajnie - poza blenderem. Tak mi się wydaje - ale mogę się mylić.