Napisano 9 Grudzień 201212 l Mam do zrobienia logo firmowe i chce mieć osobno: logo, cienie i odbicia, ale chyba już przemęczony jestem, bo ciężko to idzie Pytanie powracające niczym bumerang. Jaki znacie najlepszy/najprostszy sposób na odseparowanie cieni/glossy w cyclesie? Czy da się już coś zrobić na poziomie shadera (light path), czy pozostaje compositing (warstwy, sceny), ale jeśli tak to jakiego setupu używacie? Testuje kilka sposobów i nie jestem zadowolony (np. problemem jest anti-aliasing, cube ma krawędzie z rozmyciem, co po dodaniu tła daje nieładne prześwitywanie na styku cubecień). Z glossy, jest trochę łatwiej, ale kontrolowanie tego za pomocą ColorRamp też mi coś nie leży Jakieś pomysły?
Napisano 10 Grudzień 201212 l taki jest mój sposób, jeszcze jak nie było shadow pass w cycles. teraz może by się dało jakoś jeszcze lepiej (turkusowe rozświetlenie odbitym światłem na plane też się zamieniło w cień) , ale myślę, że na twoje potrzeby jest ok. chcesz plik .blend, czy ogarniesz sobie na podstawie tego, co widać na powyższej rycinie?
Napisano 10 Grudzień 201212 l Autor Hej, dzięki za fajny setup - takie powinny być nody, skuteczne i maksymalnie proste. Przez przemęczenie i fakt, że goni mnie czas i tak już wystarczająco poszedłem na łatwiznę zakładając wątek, więc wysilę się bez blenda :) Sprytnie, że przez exclude można wszystko zrobić na warstwach w ramach jednej sceny. Thx