Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak zasymulowac welne? Musze zrobic welniane rekawiczki. A na ta chwile wychodzi platikowy kubek (zart)

Jaki material do tego tematu? Lub cos zblizonego.

dzięki

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Weź wełniany sweter, lampkę i zobacz jak się zachowuje materiał w świetle. Napewno niskie glossy i niskia refleksja, albo bez.

Napisano

jest taki materiał "velvet" w presetach. Zapodaj go i z modyfikuj do zadawalającego rezultatu. Jednak bez odpowiedniego bumpa czy displacmant'a, który możesz zrobić np: w Zbrushu będzie słabo wyglądać.

Napisano
  • Autor

a jak zrobic mikro wloski tak aby lapaly swiatlo - plygonami??? zadaje sobie sprawe, ze to temt advance,

a ja jeszcze... :( no obaczymy bede walczyl! :)

dzięki!

Napisano

O LW nie wiem prawie nic poza tym, że na 1. rzut oka to tak dziwne jak blender :P Ale wydaje mi się, ze powinieneś mieć coś takiego jak hair albo fur i odpowiedni materiał do tego.

Napisano
  • Autor

tak, tu jest fiberFX ale nic o nim nie wiem. Zobacze jak nie dam rady z instancjami to usiądę do Fiber'a. Mam jeszcze sporo czasu.

dzięki!

Napisano

Witaj, musiałbyś określić o jaki wygląd rękawic wełnianych ci chodzi, bo widziałem już różne i takie szydełkowane i takie "kłębiaste" itd. Odniosę się do włosków. Tutaj generalnie najlepiej będzie wykorzystać fiberfx-a, przy czym takie kłębiaste rękawice w ogóle najlepiej by było zrobić fiberem.

Rękawice szydełkowane... myślę, że dobrze podpowiada viater i posiłkować się tutaj można zbrushem lub 3d-coat-em lub inną tego typu aplikacją, oraz odpalić tekstury color z ambient occlusion, specular i normalmapę. Ewentualnie uvmapa i wykonanie tekstur w ps lub podobnym. Być może displacement będzie konieczny jeżeli szczegółowość ma być bardzo duża. Oraz na końcu dodać włoski np. jak w poniższym tutorialu Protona:

Generalnie w sprawie fiberfx przejrzyj wszystkie jego tutki, bo warto.

Napisano
  • Autor

Bibek - bardzo dziekuje za rade i wsparcie. zajme sie tematem jak wroce z wakacji! owocnego nowego roku - dla wszystkich!