ed1234 Napisano 15 Grudzień 2012 Napisano 15 Grudzień 2012 Witam Jak zasymulowac welne? Musze zrobic welniane rekawiczki. A na ta chwile wychodzi platikowy kubek (zart) Jaki material do tego tematu? Lub cos zblizonego. dzięki
kotisded Napisano 15 Grudzień 2012 Napisano 15 Grudzień 2012 Weź wełniany sweter, lampkę i zobacz jak się zachowuje materiał w świetle. Napewno niskie glossy i niskia refleksja, albo bez.
viater Napisano 15 Grudzień 2012 Napisano 15 Grudzień 2012 jest taki materiał "velvet" w presetach. Zapodaj go i z modyfikuj do zadawalającego rezultatu. Jednak bez odpowiedniego bumpa czy displacmant'a, który możesz zrobić np: w Zbrushu będzie słabo wyglądać.
ed1234 Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Napisano 15 Grudzień 2012 a jak zrobic mikro wloski tak aby lapaly swiatlo - plygonami??? zadaje sobie sprawe, ze to temt advance, a ja jeszcze... :( no obaczymy bede walczyl! :) dzięki!
legomir Napisano 15 Grudzień 2012 Napisano 15 Grudzień 2012 O LW nie wiem prawie nic poza tym, że na 1. rzut oka to tak dziwne jak blender :P Ale wydaje mi się, ze powinieneś mieć coś takiego jak hair albo fur i odpowiedni materiał do tego.
ed1234 Napisano 17 Grudzień 2012 Autor Napisano 17 Grudzień 2012 tak, tu jest fiberFX ale nic o nim nie wiem. Zobacze jak nie dam rady z instancjami to usiądę do Fiber'a. Mam jeszcze sporo czasu. dzięki!
bibek Napisano 27 Grudzień 2012 Napisano 27 Grudzień 2012 Witaj, musiałbyś określić o jaki wygląd rękawic wełnianych ci chodzi, bo widziałem już różne i takie szydełkowane i takie "kłębiaste" itd. Odniosę się do włosków. Tutaj generalnie najlepiej będzie wykorzystać fiberfx-a, przy czym takie kłębiaste rękawice w ogóle najlepiej by było zrobić fiberem. Rękawice szydełkowane... myślę, że dobrze podpowiada viater i posiłkować się tutaj można zbrushem lub 3d-coat-em lub inną tego typu aplikacją, oraz odpalić tekstury color z ambient occlusion, specular i normalmapę. Ewentualnie uvmapa i wykonanie tekstur w ps lub podobnym. Być może displacement będzie konieczny jeżeli szczegółowość ma być bardzo duża. Oraz na końcu dodać włoski np. jak w poniższym tutorialu Protona: Generalnie w sprawie fiberfx przejrzyj wszystkie jego tutki, bo warto.
bibek Napisano 27 Grudzień 2012 Napisano 27 Grudzień 2012 Podrzucam jeszcze obrazki z wyjaśnieniem działania wszystkich opcji (FFx 4, LW9.5+) FiberFX_settings_1.zip FiberFX_settings_2.zip
ed1234 Napisano 27 Grudzień 2012 Autor Napisano 27 Grudzień 2012 Bibek - bardzo dziekuje za rade i wsparcie. zajme sie tematem jak wroce z wakacji! owocnego nowego roku - dla wszystkich!
Sebazx6r Napisano 8 Styczeń 2013 Napisano 8 Styczeń 2013 BArdzo zgrabny. Możesz dać podgląd na siateczki?
Rekomendowane odpowiedzi