Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam ponownie ,

szukałem na forum i po sieci ale nie znalazłem więc decyduje się na temat.

Jak zrobić listwę led w 3 d max a dosłownie chodzi mi o światło z tej listwy

np podwieszany sufit , czy światło w wnękach,

Jeśli ktoś ma namiar na tutka to bardzo bym prosił

pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

cześć. Do tego chyba nie trzeba tutoriala. Z tego co ostatnio oglądałem/czytałem - nie pamiętam, najkorzystniej dla czasu renderowania wychodzi zrobić sporo małych vraylight'ow - jeśli używasz Vraya. Inna opcja to np wrzucić plane z materiałem vraylight i odpowiednim gradientem. Jeśli nie używasz Vray, to nie podpowiem :-)

Napisano

marcinW dużo małych vraylightów ma być korzystnym czasowo rozwiązaniem ? Im więcej świateł w scenie tym się ona dłużnej liczy ;)

ale ogólnie samo rozwiązanie jest jak najbardziej prawidłowe tylko tyle że wystarczy po jednym vraylight na na wnękę w suficie, przy skomplikowanych kształtach możesz wykorzystać opcje w świetle vrylight określającą jego kształt mesh w ten sposób otrzymasz emiter światła o określonym kształcie

Edytowane przez shadowsexpe

Napisano
marcinW dużo małych vraylightów ma być korzystnym czasowo rozwiązaniem ? Im więcej świateł w scenie tym się ona dłużnej liczy ;)

Też tak myślałem, ale czasowo jakoś strasznie to nie wygląda. Sampling można z pewnością zbić i testować. Robiłem coś w podobnym stylu, było ok. 40 vray lightów i jakiejś mega zamuły nie było. Oczywiście wszystko zależy od całej sceny, odbić, refleksów itp. W prostej scenie wypada elegancko. :)

Napisano

tak jak wspomniałem wyżej, tylko na ten temat słyszałem - nie testowałem tego sam jeszcze, więc ręki sobie nie dam uciąć :) dla mnie to była dość zaskakująca informacja, ale sprawdzę dopiero jak będzie taka potrzeba :) koniec końców wydaje mi się też taka wersja łatwiejsza w kontroli - lepiej bawić się światłami na instance niż kombinować w PSie z przerabianiem tekstury. sprawdzę temat to będę mądrzejszy ;)