Mulholland Napisano 1 Styczeń 2013 Napisano 1 Styczeń 2013 Hej mam takie pytanie. Mam warstwę z dodaną maską w PS i chciałbym wkleić w maskę konkretny kształt z innego obrazka. Zaznaczam maskę , naciskam ctrl+v i zamiast wkleić oraz do maski tworzy mi następną warstwę. Pędzlami mogę malować tylko nie wiem jak coś wkleić. Jak mogę wkleić do maski jakiś obrazek? Byłbym wdzięczny za podpowiedź.
olaf Napisano 1 Styczeń 2013 Napisano 1 Styczeń 2013 ctrl+klik w warstwę utworzy zaznaczenie z kształem, pozniej wybierasz sobie maskę i dajesz delete - wytnie Ci się obszar obiektu. Może jest sprytniejszy sposób ale nie znam ;)
Mulholland Napisano 1 Styczeń 2013 Autor Napisano 1 Styczeń 2013 Hej dzięki, próbuje zrobić jak mówisz ale chyba nie kumam bo efektu żadnego nie ma. Mi chodzi o to żeby w maskę ( po prawej) wkleić obrazek, czarno biały ( zamiast malować po niej pędzlem ). Nie mogę go wkleić. Kurcze kiedyś wiedziałem jak to się robi i zapomniałem. Oglądam właśnie tutka Lisa i on wkleja obrazek jako maskę. Mi to nie wychodzi. :/
kengi Napisano 1 Styczeń 2013 Napisano 1 Styczeń 2013 ctrl+a i ctrl+c tego obrazka co ma byc maska, dodaj maske do warstwy, potem kliknij w maske z altem, i ctrl+v, potem znow alt+klik na masce. wsio
Mulholland Napisano 1 Styczeń 2013 Autor Napisano 1 Styczeń 2013 Dokładnie o to mi chodziło. Dzięki kengi.
kengi Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 mozna tez kliknac ctrl+klik na kanale obrazka, albo uzyc skrotu ctrl+alt+2 (zamienia lume na zaznaczenie) (3 - kanal R; 4 - kanal G i 5 - kanal B). i dalej juz tak jak olaf pisal.
Rekomendowane odpowiedzi