Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej mam takie pytanie. Mam warstwę z dodaną maską w PS i chciałbym wkleić w maskę konkretny kształt z innego obrazka. Zaznaczam maskę , naciskam ctrl+v i zamiast wkleić oraz do maski tworzy mi następną warstwę. Pędzlami mogę malować tylko nie wiem jak coś wkleić. Jak mogę wkleić do maski jakiś obrazek? Byłbym wdzięczny za podpowiedź.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 5,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ctrl+klik w warstwę utworzy zaznaczenie z kształem, pozniej wybierasz sobie maskę i dajesz delete - wytnie Ci się obszar obiektu. Może jest sprytniejszy sposób ale nie znam ;)

Napisano
  • Autor

Hej dzięki, próbuje zrobić jak mówisz ale chyba nie kumam bo efektu żadnego nie ma. Mi chodzi o to żeby w maskę ( po prawej) wkleić obrazek, czarno biały ( zamiast malować po niej pędzlem ). Nie mogę go wkleić. Kurcze kiedyś wiedziałem jak to się robi i zapomniałem. Oglądam właśnie tutka Lisa i on wkleja obrazek jako maskę. Mi to nie wychodzi. :/

Napisano

ctrl+a i ctrl+c tego obrazka co ma byc maska, dodaj maske do warstwy, potem kliknij w maske z altem, i ctrl+v, potem znow alt+klik na masce. wsio

Napisano

mozna tez kliknac ctrl+klik na kanale obrazka, albo uzyc skrotu ctrl+alt+2 (zamienia lume na zaznaczenie) (3 - kanal R; 4 - kanal G i 5 - kanal B). i dalej juz tak jak olaf pisal.