Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 28
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

dobra mam tego brazil'a i wybieram materiał dla brazila , ustawiam oświetlenie ale niedostaje takiego efektu... próbowałęm z róznymi ustawieniami ale kiszka jest :]

Napisano

dobra mam włączyłem obydwa pod f10 i teraz mam jakies bugi tj jest tak nawet pocieniowane ale na ziemi sie pojawiły jakies czarne kropki :]

tak to wygląda

bra1.jpg

do bani nie....

Napisano

wyrzuc boxa ktory jest pod tym mniejszym ....

plaszczyzny ktore sa nalozone na siebie jak box na symulowaną powieszchnie brazilową robia sie wlasnie takie baobole .... usn box nizej a wszystko stanie sie jasne

Napisano

no więc już mówię...

renderer to Brazil, w scenie znajdują się 3 Omni (z tego co pamiętam) o mocy ok. 0.2 każdy a oprócz tego włączony jest Skylight (moc ok. 0.6), samples min 1 max 2, natomiast w Skylight samples min -1 max 1, reszta to odpowiednie ustawienie świateł ;)

pozdrawiam

P.S. miło mi, że ktoś wykopuje moje rendery :D

Napisano

no racja zniknęło :] dzięki , lozzack to rzeczywiście działa :] spox koleś jestes nowe ustawienia rzeczywiście cos przypominają ;)

Napisano

hmm ... po :

1. wlacz w opcjach rendera .. (F10 juz wiesz ) force 2 sided

2. zmniejsz skylight do 0.8

powinno pomuc ... i najlepiej wywal inne swiatła ze sceny zostaw tylko skylight brazilowy ...

Napisano

no spoko jest lepiej a powiedz mi to force 2 sided to po co ? żeby nieprześwitywało (tak to sie pisze? ) bo ten wózek jest w środku "pusty" :] ?

Napisano

no wlasnie 2-sided jest po to zeby obie strony polygona byly liczone i widoczne .... mozna to zrobic inaczej ale ten sposób jest najprostszy i ogólny dla calej sceny ...

Napisano

a mam jeszcze jedno pytanie - niezaczynam nowego tematu bo to bez sensu - gdy mam mocno skomplikowany obiekt 3d pod max'em i miejscami mi sie muli komp podczas obracania etc to co trzeba by dołożyć do pc żeby chodziło lepiej ? ram ?

Napisano

jesli jest to w oknie maxa viewport to Ram i co najwazniejsze karte graficzną .... rendering uzywa procesora i RAMu wiec karta graficzna przyspieszy ci prace w oknach perspective i innych a procesor i RAM przyspieszy ci rendering ....

a co do 2-sided .... musto tam byc .... oko w ktorym sie wybiera rozdzielczosc renderu (F10) i pod podanymi rozdzielczosciami sa dwie kolumny z opcjami do zaznaczenia .... i jest w kolumnie po prawej .... MUSI byc :)

Napisano

a czy ten wybór przed pierwszym uruchomieniem maxa ma jakiś wpływ ? bo ja w okienku wybrałem "software" a było jeszcze openGL itp ?? no jest force 2 sided :] dzieki. (różnica czy to win98 czy xp chyba żadna nie )?

Napisano

ehm pfff i lol .... jaka karte graficzna masz ? wiesz co ... zmien sobie to lepiej na OpenGL

Start Menu >Programy>discreet>3ds max 6>Change Graphic Mode

na jakim systemie pracujesz w maxie ? WinXP czy Win98 ? bo jak wiem to na win 98 nawet maxa nie uruchomisz albo jesli juz to ma jakies tam trudnosci ... niegdy nie próbowalem ... pracuj wiec na WinXP i wlacz te OpenGL ...

Napisano

no więc tak : windows xp, 256ddr, duron 1.3 , geforce mx440. I własnie przy bardziej skomplikowanych rzeczach max sie przycina w vieportach. - niechodzi mi o sam proces renderingu ale własnie o okno aplikacji. wieć jakbym dołożył jeszcze 256 albo 512 to cos by pomogło czy raczej karte najpierw ? a dodatkowo dodam ze scena składa sie z 43000 faceó'w i ok 43000 wierzchołków (file -> file properties -> contents - to chyba tu :] )

Napisano

chlopie jesli pracujesz na software to grzeszysz ..... przelacz na openGL w menu start tak jak ci podalem wczesniej .... hmm

hmm 256 ramu ? no pomoglo by troche przy renderingu i jesli w viewportach byly by jakies textury .... co tam jeszcze to nie wiem .... ale przelacz na open_gl

Napisano

no mam na opengl - odrazu na starcie maxa chodzi o wiele płynniej ale w scence szarpie mółka - ale gdy ukryje skomplikowany element chodzi o wiele płynniej :] dzieki bo wczesniej szarpało - widze ze tu cos admin posprzątał po nas ten bajzel więc sorka za ten cały kocioł - mysle ze temat jest jusz zamknięty.