Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej. Mam takie pytanie, przed chwilą ściągnąłem jeden obrazek z galerii i otworzyłem w PS i otworzył mi się w Camera raw 5.0. Muszę przyznać że te opcje edycji z camera raw są świetne, czy mogę zwykłego jpga otworzyć w camera raw? A jeśli tak to jak? Ten jpeg miał chyba coś ustawionego co sprawiło że nie otworzył się od razu w PS tylko w CR. Będę bardzo wdzięczny za radę.

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 781
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Poczytaj o plikach RAW - bo pewnie taki ściągnąłeś z galerii - są 14to bitowe (przynajmniej w moim aparacie). No chyba że to był jakiś wypasiony tif.

Przechowują o wiele większy zakres jasności w każdym kanale niż to może wyświetlić monitor, dlatego masz takie duże możliwości edycji - bo masz sporo "przestrzeni" w której się poruszasz.

Np. czerń na obrazku RAW możesz wyedytować wydobywając niewidoczne detale. W jpegu kolor czarny to czarny - nic z nim już zrobić nie możesz.

Jpeg jest po pierwsze skompresowany, po drugie ma 8 bitów - czyli o wieeele mniej niż RAW, i z grubsza tyle ile wyświetla monitor.

Napisano

Możesz otworzyć jpeg w ACR - przez Bridge - prawy przycisk i - otwórz w camera raw. Fajnie sobie można tam skorygować balans bieli, ekspozycję i inne. W jpg na pewno nie ma tylu informacji co w RAW -ale czasem to przydatne do wstępnej korekcji.