Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, zbliża się nowy semestr na studiach i będę musiał zadeklarować system cad/cam/cae, którego chcę się uczyć: NX8.5, CATIA v.5.18 czy CREO 2.0.

Szczerze mówiąc styczność miałem tylko z NX'em (kilka godzin zajęć, czyli tyle co nic), o pozostałych wiem g...uzik :)

Nie, nie chcę wiedzieć który soft lepszy, bo to pytanie z serii "lepsza gruszka czy jabłko", ale chętnie posłucham waszych opinii na temat tych softów (niekoniecznie akurat w podanych przeze mnie wersjach).

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Osobiście nie spotkałem się z żadnym z tych środowisk, dlatego powiem tylko ogólnie.

Rozejrzyj się w czym pracują firmy w których mógłbyś/chciałbyś się zatrudnić, lub zobacz co jest najlepsze do tego co chcesz robić w przyszłości.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Z tego co mi wiadomo, to Catia z NXem idą łeb w łeb, więc chciałem po prostu posłuchać różnych opinii.

Napisano

NX jest bardzo popularny w Niemczech, w końcu to niemiecki produkt. Na polskim rynku w dużych przedsiębiorstwach Catia jest dość często spotykana, aczkolwiek najpowszechniejniej używane są Solidworks, Inventor i inne "klasę" niższe rozwiązania. W większości wystarczają, a nie kosztują milionów ;).

Napisano

CATIA traci rynek, powoli firmy przechodza na SIEMENS NX (dawne UG). Duza czesc firm motoryzacyjnych w EU przechodzi z CATIA na NX. W USA mysle, ze oba systemy maja podobna liczbe uzytkownikow. Zreszta czasami lepiej znac system mniej popularny, bo ma sie wtedy mniej "konkurentow" przy ubieganiu o prace.

W POlszy to jest inaczej, wielka bida, wiec firmy rzadko kiedy kupuja soft z najwyzszej polki. Tak jak pisze GRIPI tu rzadzi dzialka mid-range (SW, SE, INV, TS, itp.).

Napisano
  • Autor
Od siebie dodam, ze obserwujac duze korporacje, wszystkie leca na Catia.

I na Catię właśnie miałem zamiar się zapisać. Wielkie było moje zdziwienie, gdy się dowiedziałem, że będzie jedna grupa korzystająca z tego softu, a pozostałe (8 czy 9) jadą na NX. Zapisałem się na NX'a bo termin Catii kolidował z innymi zajęciami...