Napisano 15 Luty 201312 l Hej. Wystartowałem z renderem wczoraj po północy. Po 5 patrzę na efekt a tu jeszcze 31h renderu. To prosta scena. Zwykły interior. I tutaj pytanie czy Subdiv na materiałach mam za duży? bo np. na Chrome Mat ustawiłem np 25. Światła mają podobnie. Coś to jest nie tak. Subdiv w Light Cache mam na 1000 więc nie dużo. W czym problem? Thx.
Napisano 15 Luty 201312 l a masz tam jakąś mapkę displacement? sprawdź dokładnie ustawienia. miałem raz podobny problem, tylko się zorientowałem po 30 minutach, że w jednym miejscu zamiast 1 000 ustawiłem 10 000 :))
Napisano 15 Luty 201312 l Autor Nie wiem. Na razie nie mam jak sprawdzić. Ale podejrzewam, że znalazło by się parę:) O jakich ustawieniach mówisz?
Napisano 15 Luty 201312 l Fajne narzędzie do analizy tego, co mogliśmy przypadkiem ustawić w scenie za duże i może spowalniać nam render: http://www.max3d.pl/news.php?id=2716 Pozdrawiam. :)
Napisano 18 Luty 201312 l Autor Pomimo poprawy ustawień w V-ray. Render nadal wybiega do 7-9h. Skorzystałem z wtyczki podanej przez kolegę....może tutaj sprzęt ma dużo do powiedzenia. Wydawał mi się wystarczający na 1-sze wizki. Posiadam: intel B690 2x 2,2gh, 4GB ramu i jakąś integrated Grafę.
Napisano 18 Luty 201312 l Zobacz czy nie masz max displacement subdivs na 256 w ustawieniach. Zejdz do 4-5 :]
Napisano 18 Luty 201312 l Długo liczy się sam light cache? Jeśli tak, to jeżeli używasz vrayowskiego displacementu lub włosów na geometrii o małej ilości polygonów, zastosuj na niej subdivide przed nadawaniem dalszych modyfikatorów (zwiększ gęstość siatki).
Napisano 22 Luty 201312 l Autor Długo liczy się sam light cache? Jeśli tak, to jeżeli używasz vrayowskiego displacementu lub włosów na geometrii o małej ilości polygonów, zastosuj na niej subdivide przed nadawaniem dalszych modyfikatorów (zwiększ gęstość siatki). Możesz mi dokładnie opisać jak to ustawić? :) Zobacz czy nie masz max displacement subdivs na 256 w ustawieniach. Zejdz do 4-5 :] Ustawione:) thx! faktycznie było 256 ale szczerze mówiąc niewiele to dało:D
Napisano 22 Luty 201312 l Słuchaj, wrzuć screeny wszystkich zakładek rendera, ustawień światła i kamery z której korzystasz. Tak będzie najłatwiej. :)
Napisano 22 Luty 201312 l Możesz mi dokładnie opisać jak to ustawić? :) Zaznacz obiekt, na którym używasz displacement lub vray hair i nadaj mu modyfikator subdivide z takimi ustawieniami żeby było względnie dużo małych trójkącików. Najgorzej jest w przypadku używania włosów na pojedynczej płaszczyźnie o dużej powierzchni (strasznie długo liczy się light cache).