Napisano 8 Marzec 201312 l Witam, Klient, dla ktorego wykonałem rendering oraz mini animację poprosił mnie żebym dał mu pliki źródłowe tych prac. Dodał, że wszyscy graficy, z którymi współpracował tak robili. Mi się to nigdy wcześniej nie zdarzyło. Klient dostawał to na co umówiliśmy się na początku - wizualizacje czy cokolwiek i temat zamknięty. Nie chce mi się wierzyć, że inni graficy dawali mu swoje pliki. Napiszcie proszę jakie są wasze praktyki i doświadczenia w takiej materii. dziękuję za odpowiedzi. pozdrawiam
Napisano 8 Marzec 201312 l W moim przypadku, zawsze sie to odbywalo za dodatkowa oplata, co i Tobie proponuje.
Napisano 8 Marzec 201312 l Co masz wpisane w umowie? Jeżeli prosi o coś więcej, to tylko za dodatkowa kasę.
Napisano 8 Marzec 201312 l Jesli bylaby umowa z takimi postanowieniami, jak pliki zrodlowe nie byloby tego watku ;). derdebil (swoja droga ciekawy nick) potraktuj te sytuacje jako latwy lup :)
Napisano 8 Marzec 201312 l Nie może ot tak sobie zażyczyć plików źródłowych. W nich jest zawarty twój Know-How. Takie rzeczy to tylko za zdecydowanie większą kasę po wcześniejszym dogadaniu sprawy. Jeśli masz w scenę włożone zakupione modele i tekstury których licencja nie pozwala na dalszą odsprzedaż co w takim przypadku?