Skocz do zawartości

Vraydisplacement modifier - Multi/Sub Object material

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

staralam sie przepatrzyc forum za moim problemem - mam nadzieje, ze nic mi nie umknelo.

Do rzeczy: uzywam AutoCad Arch. do projektowania czyli oba wymiary 2d i 3d, a nastepnie na potrzeby tworzenia wizek linkuje plik do Maxa przes File Link Manager. Za kazdym razem jak zmieniam cos w projekcie, to aktualizuje plik maxa. Ten system dzialalby dobrze, gdyby nie problem z displacement.

Powiedzmy,ze mam sciany zewnetrzene budynku, z czego plaszczyzny od wewnatrz sa wykonczone tynkiem, a od zewnatrz kamieniem. Normalnie uzywam sporo materialow multi/Sub, nadajac tylko IDs przez Edit Poly do Linked geometry, ale problem pojawia sie gdy chce uzyc VrayDisplacement Modifier tylko do jednej plaszczyzny, gdyz wowczas cala bryla poddana jest znieksztalceniu, a nie tylko plaszczyzna z nalozonym, w tym przypadku kamieniem.

Nie chce uzywac displace w slocie materialu gdyz nie jest to ten sam efekt. Detach plaszczyzny tez nie jest rozwiazaniem gdyz za kazdym razem jak uaktualniam link, to bryla 'powracaca' w calosci, czyli dochodzi problem podwojnych plaszczyzn. Czy jest jakakolwiek mozliwosc przypisania modyfikatora vraydispl. do tylko jednego ID?

Skomplikowany opis, ale mam nadzieje,ze ktos pracuje w podobny sposob wykorzystujac Cada do projektowania i linkujac do Maxa i napotkal ten sam problem.

Z gory dzieki!

• Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano
Czy jest jakakolwiek mozliwosc przypisania modyfikatora vraydispl. do tylko jednego ID?

nie. mozna kombinowac z mapowaniem disp'a ale duzo z tym zabawy.

najlatwiej bedzie Ci uzywac mapy Displace w materiale ktora tez daje dobre efekty, odznacz w ustawieniach vray'a "relative to bbox" o powinno byc OK

Napisano

Vraydisplacemod działa na cały obiekt, ale jeżeli na cześć która nie ma być poddana displacementowi nadasz czarną mapę nie zauważysz na niej efektu.

Musisz strwożyć sobie mapę najprawdopodobniej na podstawie mapy VRayMultiSubTex i w jej sloty dać mapę displacement i czarny kolor adekwatnie do ID poligonów.

Pisze z pamięci i rozwiązania te na pewno wymagają testów do prawidłowego działania.

Pamiętaj tez że vraydisplacemod ma problemy z używaniem real world map scale.