Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim Forumowiczom!

Coś mnie tknęło, żeby zaprezentować prace, które mają już co prawda trochę czasu, ale konstruktywna krytyka zawsze jest wskazana.

Model: cad, render max+vray, post: ps.

EXTERIORs:

[ATTACH=CONFIG]89831[/ATTACH]

130102viz014.jpg

.

.

.

130102viz007.jpg

.

.

.

130102viz011.jpg

.

.

.

130102viz005.jpg

.

.

.

INTERIORs:

130206004.jpg

.

.

.

130203002002.jpg

.

.

.

130203003002.jpg

pozdrawiam.

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 4,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

to jest wykonane w maxie? musiałem kilka razy przeczytać i się upewnić że to jest maxiowy render na dzień dobry miałem napisać archicad plus artlantis ;)

1. Wizki wnętrz ogólnie by były całkowicie do poprawki ustawiania rendera minimalne, jakość shaderów ? hmmmm.....

2. nie panujesz nad oświetleniem w tych pomieszczeniach, ies nie pasuje do źródeł światła

3. AA kuleje po całości ząbkowanie krawędzi

4. Te czarne elementy: ściana framugi okien to zamierzone czy się koledze polygony przekręciły na drugą stronę?:)

5. postpro narobiło jeszcze gorszego zametu

Napisano
  • Autor

co masz na myśli, że iesy nie pasują do źródeł światła - możesz nieco więcej o tym napisać ?

AA - wynika z pomniejszenia obrazka z 3200 do 960 pikseli + wyostrzenie po zmniejszeniu - najprawdopodobniej to był powód.

framugi okien - rzeczywiście - czarne plamy - do poprawki, istotnie...

Jeśli chodzi o ustawienia, to raczej wynika z LC+LC na primary i secondary bounces...

dzięki za uwagi!

Napisano

Zastosowałeś ies z dosyć popularnej biblioteki, warto przejrzeć co znajdziesz na stronach producentów oświetlenia, co raz więcej firm udostępnia konkretne plki w formacie ies zgodnym z danym rodzajem lampy oraz żarówki zastosowanej w niej.

Napisano
  • Autor

OK, dzięki :)

Będę to miał na uwadze.

tak btw, czy mógłbyś podesłać jakieś linki? - byłbym wdzięczny.

pozdrawiam.

Napisano

Shadowsexpe, a ja mam pytanie właśnie w kwestii oświetlenia. Jak można się dowiedziec jakie oświetlenie (zarówka) jest w jakimś modelu lampki/światła ? W sensie takim, że mam np: wymodelowaną lampę stojącą i chciałbym do niej dorzucić IESa ? Jak szukać konkretnego typu? Pewnie głupie pytanie, ale o technicznym temacie oświetlenia nic nie wiem, a jak robie wizke to jednak faktycznie dobrze by było by model lampy jaki sobie wsadzam swiecił w miare podobym światłem.

Napisano

Ogólnie przejrzyj wszytko co się da na tej stronie http://www.ronenbekerman.com/ co do swiateł to warto zarknąć tutaj oferowane są konkretne modele oprawek razem z przypisanymi do nich ies-ami

modele w formacie max+target light:

http://www.erco.com/products/download/others/downloaddaten-3992/en/dltut-1.php?aktion=nop&sprache=en&dir=40_planning_luminaire/63_max/10_indoor_luminaire

a tu jest link do ies do tych modeli: http://www.erco.com/products/download/others/downloaddaten-3992/en/dltut-1.php?aktion=nop&sprache=en&dir=40_planning_luminaire/25_ies/10_indoor_luminaire

ogólnie warto przejrzeć i zapoznać się ze wszystkim co oferuje ta strona http://www.erco.com/homepage/start/en/

Edytowane przez shadowsexpe

Napisano
Co do wnętrz - wejdz tak na początek na np. www.Minotti.com, pooglądaj, przeanalizuj, następnie odpal swój wątek i wyciągnij wnioski ;)

cześć,

Zbychowaty masz może jeszcze linki do takich stronek?

Może ktoś polecić fajną stronkę z materiałami tkanin na kanapy, sofy itp?

Napisano

baru - kup sobie na początek np. casa brava, czy włoski elle decoration i tam krok po kroku odpalaj strony tego co Ci się spodoba :)

Napisano
  • Autor

@Zbychowaty - rozumiem, że włosi wyznaczają trendy, ale czy wszyscy lubią ich południowy temperament i zestawienia faktur? hmmm