Napisano 9 Kwiecień 201311 l Witam. Przeglądam sobie właśnie tutki odnośnie robienia oczek pod animację. I mam do was pytanko. Jak najlepiej rozegrać sprawę oczu, całość na jednej kuli i później różne materiały (dla źrenicy, dla ciałka szklistego, dla siatkówki) układałbym za pomocą zaznaczania polygonów, czy czymś takim ? Czy może jednak takie oczko najwygodniej wymodelować oddzielnie wszystkie te części i oddzielnie je materiałować ? Czy może najlepiej wykonać to techniką "mieszaną" jak jest ot tutaj pokazane: Co o tym myślicie ?
Napisano 9 Kwiecień 201311 l Zależy do czego te oczy (komiks, czy realistyczne), z jak bliska będzie widać, i ile czasu chcesz i możesz poświęcić na rig, animację i render. Każda metoda jest dobra jeśli spełnia cel. Ja zazwyczaj robię z jednego obiektu i nie animuję ani nie riguję zwiększania źrenic (mowa o prywatnych projektach, ze stylizacją nie realistyczną, bez "uczuciowych" zbliżeń na to oko, i bez bezgranicznej cierpliwości na animowanie każdego detalu). Te bardziej realistyczne które dotąd widziałam, najczęściej były z osobnych obiektów. Edytowane 9 Kwiecień 201311 l przez Ania
Napisano 9 Kwiecień 201311 l Dwie sfery jedna przejrzysta z odbiciem a druga w środku z teksturką, możesz wgłębienie siatkówki też wymodelować tym sposobem.
Napisano 9 Kwiecień 201311 l Autor Na oczy zbliżeń żadnych nie będzie, aczkolwiek będą się one "rzucać" w oczy. Hmm, jakoś ciągnie mnie właśnie do tego drugiego sposobu. Czyli generalnie ludzie z YT mają racje. Żadne nowe niezwykłe techniki nie weszły ostatnio. O to mi chodziło, dzięki za pomoc :)