Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Przeglądam sobie właśnie tutki odnośnie robienia oczek pod animację. I mam do was pytanko.

Jak najlepiej rozegrać sprawę oczu, całość na jednej kuli i później różne materiały (dla źrenicy, dla ciałka szklistego, dla siatkówki) układałbym za pomocą zaznaczania polygonów, czy czymś takim ?

Czy może jednak takie oczko najwygodniej wymodelować oddzielnie wszystkie te części i oddzielnie je materiałować ?

Czy może najlepiej wykonać to techniką "mieszaną" jak jest ot tutaj pokazane:

Co o tym myślicie ?

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zależy do czego te oczy (komiks, czy realistyczne), z jak bliska będzie widać, i ile czasu chcesz i możesz poświęcić na rig, animację i render. Każda metoda jest dobra jeśli spełnia cel. Ja zazwyczaj robię z jednego obiektu i nie animuję ani nie riguję zwiększania źrenic (mowa o prywatnych projektach, ze stylizacją nie realistyczną, bez "uczuciowych" zbliżeń na to oko, i bez bezgranicznej cierpliwości na animowanie każdego detalu).

Te bardziej realistyczne które dotąd widziałam, najczęściej były z osobnych obiektów.

Edytowane przez Ania

Napisano

Dwie sfery jedna przejrzysta z odbiciem a druga w środku z teksturką, możesz wgłębienie siatkówki też wymodelować tym sposobem.

Napisano
  • Autor

Na oczy zbliżeń żadnych nie będzie, aczkolwiek będą się one "rzucać" w oczy.

Hmm, jakoś ciągnie mnie właśnie do tego drugiego sposobu.

Czyli generalnie ludzie z YT mają racje. Żadne nowe niezwykłe techniki nie weszły ostatnio.

O to mi chodziło, dzięki za pomoc :)