Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zakupiłem ostatnio na agito zestaw przeze mnie skompletowany. Złozyłem wszystko według mnie dobrze. pierwszy raz odpalam monitor na wtyczce d-sub i nic, komputer chodzi ale monitor krzyczy że brak sygnału. Wyciągam karte i puszczam na zintegrowanej, monitor łapie i wszystko działa. Wkładam znowu kartę i nie działa. Podłączam kompa pod hdmi na karcie do telewizora i działa. Pomóżcie, nie wiem o co chodzi.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

po pierwsze d-sub to prerhistoria. kup kabel adekwatny do epoki ;)

a poĸi co:

a. przypiąłeś zasilanie karcie graficznej ?

b. wsadź kartę spowrotem, kabel przypnij do płyty i uruchom.

zobacz która grafa działa.

jeśli działają obie (kupiłeś karte nvidii?) obadaj temat "nvidia optimus" może to to.

- - - Połączono posty - - -

aha jak coś to jeszcze spróbuj wyłączyć w biosie integre ;)

Napisano

sorry za offtop, ale ja nie uwarzam ze d-sub to zly kabel, tylko ze puszcza info analogowo... ja miedzy nim a DVI roznicy nie widze

Napisano

cyfrowy sygnał z grafy konwerujesz na analog wysyłasz do monitora a monitor spowrotem go na cyfrowy przerabia ... no chyba ze masz analogowy crt ;)

d-sub jest przedpotopowy i jakość obrazu jaki dostarcza zależy od zbyt wielu rzeczy żeby uznać, że nie jest zły.

Napisano

jak bedziesz mial 2 takiesame monitory podlaczone do jednego kompa, jeden d-sub a drugi powiedzmy HDMI to odroznisz ktory jest ktorym kablem podlaczony?

Napisano

W dużej mierze zależy od jakości samego kabla. Dostałem kiedyś bardzo cienki kabel d-sub, bez pierścieni ferromagnetycznych i była po prostu tragedia z ghostingiem. Ale to był jeszcze akurat monitor CRT.

Napisano

A d-sub przypadkiem nie ma ograniczenia rozdzielczości do 1027x768? Trochę to niedzisiejsze standardy :)

Napisano

Podłączałem ten sam monitor pod dwa komputery kablami DVI i Dsub i przy przełączaniu było widać wyraźną różnicę, obraz na dsub jakiś taki zamulony. 1024x768 napewno nie ma ograniczenia bo podłączałem monitorek 1920x1200 na dsubie i jakoś działał w natywnej rozdzielczośći. Problem z monitorem to może wina rozdzielczości, spróbuj odinstalować stery do graficznej i uruchomić w niskiej rozdzielczośći na próbę, może zaskoczy.

Napisano

mafida, co to znaczy 'zamulony'?

ja nie twierdze ze dsub to cudo wszechczasow, ale mam 2 monitory, w fullHF oba, takie same, i jeden akurat na dsub leci - i nie ma roznicy w obrazie, wiec prosze nie wciskac mi kitow...

Dsub ma po kablu na kazdy kolor + horizontal i bodajrze jeszcze vertical sync - lepiej sie nie da praktycznie, jedyny zarzut to ze leci analogowo to wszystko, ale ludzkie oko nie zobaczy roznicy.

Napisano

Zamulony znaczy mniej ostry i gorszej jakości. Po co miałbym wciskać kit, nie sprzedaję kabli DVI. Ty nie widzisz różnicy ja widzę, zdarza się. Poza tym może zależeć od monitora, kabla, karty graficznej. Przy zmianie z analog na digital zawsze będą straty.