Napisano 24 Kwiecień 201311 l witam, poratujcie proszę bo jeszcze dwadzieścia godzin temu myślałem, że mój komp daje radę. Intel core 2 duo E8500 2x 3Ghz + 4gb ramu (sprzed 4 lat. Modelowanie i rendery pojedynczych klatek do sprawdzenia modelu, a nawet sceny daje radę, wcisnąłem render filmu w podziałce 720p i wyskoczyło 12 godzin dla 300klatek, a finalnie przerwałem rendering w 3/4 po 20 godzinach. Filmik też 4-ech liter nie urywa heste trochę do poprawienia, ale żeby to jakoś skomplikowane było to raczej chyba nie (najdłużej renderować zaczął gdy wstawiałem materiały Vraya na przedmioty). Pytanie czy kombinować z ustawieniami rendera na siłę zmniejszać podziałkę, czy wywalić proca z płytą główną i jeśli tak to czy wymieniać na q9500 quad core 2,66Ghzx4 pod strarą płytą i ramami czy inwestować w nową płytę i procka i5?
Napisano 24 Kwiecień 201311 l Moglbys napisac ten post jeszcze raz, tak troche bardziej skladnie zeby bylo wiadomo o co chodzi? Z tego co zrozumialem to moge odpisac tak: - renderowanie 720p na 2 rdzeniowcu bedzie trwac dlugo. - jak na taki filmik to rzeczywiscie masa czasu i ciezko powiedziec na co on zchodzi, z drugiej strony 2,4 minuty na klatke to nie tak wiele. - jak chcesz renderowac animacje to lepszy sprzet napewno sie przyda. pozdrawiam
Napisano 24 Kwiecień 201311 l Autor Chodzi mi o to, ze scenka nie jest mocno skomplikowana, cztery przedmioty tylko. Może da się coś przestawić, żeby tak długo nie renderował, Eko bo sekwencja miała ma YT być wysłana, ale w niższe podziałce to trochę obciach, a czekać ponad dobę na film, to na ponad nie zarobię. Jak nie to pozostaje wymiana pomocą pytanie czy i5 czy q9500 ma płycie sprzed czterech lat też odniesie efekt?[ATTACH]90222[/ATTACH]
Napisano 24 Kwiecień 201311 l za malo info. pokaz scene, ustawienia rendera i jedna klatke to bedzie mozna cos doradzic. ruchome obiekty w scenie? jesli nie to renderuj IR, LC do pliku i pozniej laduj.
Napisano 8 Wrzesień 201311 l Autor Wracając do tematu, czy jest jakiś sposób, żeby w trakcie ustawiania animacji nie trzeba byłoby jej renderować do pliku avi, tylko zapisać go jakoś szybciej do odtworzenia w innym Playerze? Dla sprawdzenia ustawień, w viewporcie nie zawsze widać wszystko no i nie ma video post.
Napisano 8 Wrzesień 201311 l Nie renderuj do avi tylko do pojedynczych obrazków. Dlaczego? Dowiesz się jak przy 99% Ci braknie prądu albo się komputer zresetuje ;) Odnośnie tego screena co pokazałeś. Na każdej klawiaturze jest taki przycisk printScreen ;) Poczytaj w google do czego służy ;) Jak chcesz jakoś przyspieszyć ten render to pokaż ustawienia (F10).
Napisano 8 Wrzesień 201311 l Autor A Ty dowiedz się co to jest tapatalk, i o ile łatwiej z niego czyta się i pisze na forum i dlaczego użyłem zdjęcia zamiast printscreena wydedukujesz sam . Jeszcze w trakcie renderu nigdy nic mi nie zgasło, a nawet jeśli zgaśnie to wyrenderowane klatki pozostają w pliku avi. Faktycznie kilka jpegów, wybiórczo ze sceny pokazuje coś, ale w ten sposób nie sprawdzisz timingu i płynności, o jpgu już dawno zapomniałem, a pytanie w tym wątku myślę że nadal aktualne.
Napisano 8 Wrzesień 201311 l Sosz: Nikt nie liczy renderow do avi z oczywistych powodow. Standardem zapisu sa pliki tif,tga,png. Do avi puszcza sie jedynie prevki z viewportu.
Napisano 8 Wrzesień 201311 l Autor Traitor, legomir, czy naprawdę wpadłem z obiegu, czy Wy mówicie o pojedynczych scenach, a mi chodzi o film, sekwencje obrazów.
Napisano 8 Wrzesień 201311 l Jak już wyrenderujesz parę sekund powiedzmy. No to wtedy wczytujesz te obrazki do jakiegoś programu do obróbki. on ci to składa pyta się tylko ile klatek na sekundę wpisujesz 24/29.8 czy co tam wolisz. i masz realtime prev... Jeśli nie znasz żadnego programu to możesz ogarnąć darmowego Blendera, tam jest taka opcja.