Napisano 3 Maj 201311 l Witam, jaki materiał wg Was jest odpowiedni dla rubinu? bawiłem sie w arch and design ale nic nie bylo w nawet zblizone (wg mnie)
Napisano 3 Maj 201311 l Musiałbyś jeszcze napisać w jakim silniku chcesz to policzyć. Ale na moje oko do budowy rubinu można wyjść z grubego szkła, absorbującego dość mocno światlo. Spróbuj.
Napisano 3 Maj 201311 l Tylko pamiętaj, jak ważna jest budowa obiektu, światło i otoczenie. Nic nie da ten materiał jeżeli sam rubin nie będzie miał odpowiedniej budowy. Światło też będzie cholernie ważne - dla podkreślenia kształtu i materiału.
Napisano 3 Maj 201311 l Autor aha, używam mental ray w maxie. tu macie fitke - rubin w rekojesci. A i jeszcze jedno. dlaczego na zdjeciu widac w odbiciu (materiał cooper z archdesign) takie kwadraty? jesli to jest cien to jestem w szoku bo mam w oswietleniu 3 free light z targetem i wylaczylem cienie.
Napisano 4 Maj 201311 l Autor tutaj cos takiego zrobilem, ale dalekie to do idealu. na fotce moj render jest po srodku, a po prawo prawdziwy rubin. uzylem freelight(z targetem) ustawione bezposrednio nad modelem. material to glass solid geometry z arch and design. gdzie ustawienia to diffuse czerwony kolor i oba param. na maxa. reflection to samo ale bialy kolor. refraction jak w pierwszym. IOR na 1,6 i do refraction mape dalem falloff.