W Art Napisano 7 Maj 2013 Napisano 7 Maj 2013 Cześć . Mam taki problem wynikający tradycyjnie z mojej niewiedzy . Dostałem model wielkiego młyna ze Sketch Up'a i chciałbym zrobić ładne wizualizacje jego . Problem pojawił się w momencie oteksturowywania ponieważ sam dach posiada tych dachówek mnóstwo i nawet jak wziąłem UVW Map'a to było ok , ale brzydko wyglądają powtarzające się dachówki czy cegiełki . I teraz mam pytanie : - jak mogę może zapętlić ten materiał , żeby wyglądało to w miarę dobrze ? Czy zrobić odrazu w PS'ie jakąś wielką teksturę , czy jakoś inny maping dać ? http://zabytki.ocalicodzapomnienia.eu/galeria/2598.jpg - to jest mniej więcej jak to miałoby wyglądać - tzn o ten budynek mi chodzi . Nigdy nie robiłem tak wielkich obiektów i tego problemu nie miałem , a tutaj niestety coś wczoraj próbowałem i nie wychodziło . Nie wiem czy to materiał jakiś powinienem specjalny zrobić ? Znając życie jest tu już podobny wątek , ale też nie mam za wiele czasu , żeby to zrobić . Dziękuję za pomoc i wybaczcie za pytanie jeżeli nie na miejscu .
Traitor Napisano 7 Maj 2013 Napisano 7 Maj 2013 A dlaczegoz to nie masz za wiele czasu by to zrobic? Mapowanie nie ma tu nic do rzeczy, texture robisz w ps, markujesz zapętlenia innymi dachowkami by bylo zroznicowanie, i tyle w temacie.
W Art Napisano 7 Maj 2013 Autor Napisano 7 Maj 2013 Z czasem jest tak ,że pomagam dla znajomej coś wykrzesać z tego projektu . Ale ok - zrobię teksturę dużą w PS'ie i nałożę . Myślałem przy okazji nauczyć się może na tym Unwrapowania , bo nigdy tego nie robiłem , a może przydatne by było przy tym obiekcie .
Miłosz3ds Napisano 7 Maj 2013 Napisano 7 Maj 2013 Przejrzyj sobie ten wątek: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=88672 kolega ma praktycznie te same problemy, zarówno z zapętlającą się teksturą jak i z unwrapem. Zobacz co i jak i działaj.
Traitor Napisano 7 Maj 2013 Napisano 7 Maj 2013 Jak najbardziej, ucz sie ucz. UVMap i Unwrap to podstawa do tego, by textury bitmapowe byly odpowiednio rozlozone w zasadzie na kazdym modelu.
W Art Napisano 7 Maj 2013 Autor Napisano 7 Maj 2013 jasne , już zabieram się za przeglądanie tutoriali i po pracy wieczorem lecę z koksem . Dzięki
Rekomendowane odpowiedzi