Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć .

Mam taki problem wynikający tradycyjnie z mojej niewiedzy .

Dostałem model wielkiego młyna ze Sketch Up'a i chciałbym zrobić ładne wizualizacje jego .

Problem pojawił się w momencie oteksturowywania ponieważ sam dach posiada tych dachówek mnóstwo i nawet jak wziąłem UVW Map'a to było ok , ale brzydko wyglądają powtarzające się dachówki czy cegiełki .

I teraz mam pytanie :

- jak mogę może zapętlić ten materiał , żeby wyglądało to w miarę dobrze ? Czy zrobić odrazu w PS'ie jakąś wielką teksturę , czy jakoś inny maping dać ? http://zabytki.ocalicodzapomnienia.eu/galeria/2598.jpg - to jest mniej więcej jak to miałoby wyglądać - tzn o ten budynek mi chodzi . Nigdy nie robiłem tak wielkich obiektów i tego problemu nie miałem , a tutaj niestety coś wczoraj próbowałem i nie wychodziło . Nie wiem czy to materiał jakiś powinienem specjalny zrobić ?

Znając życie jest tu już podobny wątek , ale też nie mam za wiele czasu , żeby to zrobić .

Dziękuję za pomoc i wybaczcie za pytanie jeżeli nie na miejscu .

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A dlaczegoz to nie masz za wiele czasu by to zrobic?

Mapowanie nie ma tu nic do rzeczy, texture robisz w ps, markujesz zapętlenia innymi dachowkami by bylo zroznicowanie, i tyle w temacie.

Napisano
  • Autor

Z czasem jest tak ,że pomagam dla znajomej coś wykrzesać z tego projektu .

Ale ok - zrobię teksturę dużą w PS'ie i nałożę .

Myślałem przy okazji nauczyć się może na tym Unwrapowania , bo nigdy tego nie robiłem , a może przydatne by było przy tym obiekcie .

Napisano

Jak najbardziej, ucz sie ucz. UVMap i Unwrap to podstawa do tego, by textury bitmapowe byly odpowiednio rozlozone w zasadzie na kazdym modelu.

Napisano
  • Autor

jasne , już zabieram się za przeglądanie tutoriali i po pracy wieczorem lecę z koksem . Dzięki