Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Szanowni koledzy,

od paru dni borykam się w blenderku z pewną przypadłością i za żadne skarby nie mogę sobie z tym poradzić.

Robie sphere (w sumie dowolny zaokrąglony przedmiot z shadingiem flat), nakładam na nią shader glass i renderuje.

W wielu miejscach pojawiają mi się różne czarne artefakty/odbicia których tam raczej nie powinno być. Podejrzewam, że może być to spowodowane jakimiś ustawieniami, ale nie mogę sobie poradzić ze zlokalizowaniem winowajcy.

http://i.imgur.com/pPIk5Kw.png?1

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hmm. Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem. Wydaje mi się,

że raczej nie jest to artefakt - takie "czarne" miejsca w załamaniach

tworzą się i w naturze: LINK

Chwilkę się z tym pobawiłem. Zwiększenie parametru Roughness nieco niweluje to zjawisko.

Oczywiście nie otrzymasz wtedy perfekcyjnie przejrzystego materiału.

beznazwy1xh.jpg

Napisano

przy shadingu flat to chyba zachowuje się zgodnie z przewidywaniami, poprawnie fizycznie, ale jak dasz cieniowanie smooth, to już jest oszustwo na normalach i tak będzie, że jak kanciaste udaje okrągłe, to są miejsca nieprawidłowe. Taki przeźroczysty kuzyn terminator artefakt. ale zważ też, że ambient masz ciemniejszy niż pokazał kolaborant, więc u niego ciemniejsze miejsca nie są aż tak ciemne jak u ciebie.

Napisano

Myślę, że możesz spróbować (ten roughtness jest raczej wątpliwym i bardzo ograniczonym rozwiązaniem :) ) zmieszać shader glass z shaderem transparent np. w proporcji 0.1 co powinno rozjaśnić ów czarne pola, których chcesz się pozbyć.

Napisano
  • Autor

@kolaborant:

Tak zwiększenie roughness faktycznie pomaga, ale ja nie chce tego robić :) Co do linka - faktycznie na tych zdjęciach widać ciemne części, ale zwróć uwagę, że maja też ciemne tła - w mojej scenie nigdzie nie ma czarnego koloru, jedynie gdzie występuje to powierzchnia tych sfer i nie wiem skąd się to bierze.

@Kramon: zmiana bounców nic nie pomaga niestety.

@Ikkiz: Problem jest w tym, że moje 'diamenty' generują na sobie czarny kolor, mimo tego, że scena jest dobrze oświetlona i nigdzie nie ma niczego czarnego. Nawet przy bardzo jasnym ambiencie (mimo że jest wtedy lepiej) otrzymuje kilka w 100% czarnych miejsc i bardzo mi to nie pasuje.

Chyba faktycznie będę musiał ustawiać ciut większy roughness żeby się tego pozbyć.

Edit. Albo spróbuje pomyłu Kolaboranta z postu wyżej :)

Edit2. Może być, dzięki :)