Napisano 25 Maj 201311 l I kolejne pytanie z Vraya Widziałem w jednym z tutoriali że ktoś używał DomeLight po to, aby uzyskać reflexy z mapy HDRI na scenie. Czy nie to samo zrobię jak wpakuję HDRI w Vray Enviroment? Można to wsadzić w same Reflexy przecież (jeśli koleś nie chciał tym świecić). Pytanie, jaki sens używać do tego celu DomeLight? (I po co mi DomeLight w ogole? Jakoś do tej pory przeżyłem bez tego) Pozdrawiam
Napisano 25 Maj 201311 l Podejrzewam ze ten ktos chial przy pomocy światła spowodować aby refleksy były lub ich nie było na konkretnych obiektach wykorzystanie opcji exclude w swietle , sam mapka vrayhdri nie pozwala ci na taki zabieg Natomiast co do stosowania ogólnie światła dome to to chyba jasno mówi samo za siebie "Dome - the VRayLight acts like the SkyLight object in 3ds Max. The light is coming from a (hemi)spherical dome above the z-axis of the light."
Napisano 25 Maj 201311 l Na dodatek VrayDome może być hemisferą. Mapę w enviorment możesz ustawić tylko na spherical/cylindrical/cube. Półkuli nie zrobisz. Przydaje się to nie raz:) Na dodatek można też łatwo kontrolować intensity, jakość cieni, itd.
Napisano 25 Maj 201311 l Autor I dzięki zaś panowie. Czyli tak na prawdę konkretna różnica to to co Skalpel napisał - możliwosć excludowania. Jeśli chodzi o jakość cieni to pewnie też, ale już intensity tak samo zrobię z Vray Environment, albo w instancji vrayHDRI. Chyba da się bez tego żyć :)
Napisano 25 Maj 201311 l Szczególnie się bez tego da żyć jeśli postanowisz do sceny wstawić światło vrysun zgodnie z lokalizacja słońca na mapie hdri :) jeśli nie podlinkujesz światła (dome z mapka hdri) z vraysun to przy każdej zmianie położenia hdri w otoczeniu będziesz się męczył z ustawianiem słońca ręcznie. Ogólnie vraylight dome ułatwia ci prace szczególnie jeśli oświetlasz scenę vrayhdri :)
Napisano 25 Maj 201311 l Vray light Dome ma same plusy, zarówno do HDRI jak jako skylight z kolorem odpowiednim. Można niezależnie od jakości GI samplowania i DMC samplera regulować jakośc światła z Vraylight Dome: Subdiv cieni światła Rozdzielczość traktowanej mapy HDRI ( Resolution pod texture) Można przeliczać światło w Irradance mapie, poprzez zaznaczenie opcji store with irradance map - pozwala pozbyć się ziarna i plam przy przyśpieszeniu znacznym( z doświadczenia nawet i dwa razy krótsze czasy) czasów. Poza tym można obracać światełm zlinkowanym z SUN-em, lub directem, więc zawsze kierunek światła zależy od kierunku HDR-ki. Generalnie same plusy, nie ma czego się bać, tylko próbować, i zapomnieć o SLOT-cie enviroment standardowym
Napisano 25 Maj 201311 l Autor OK, może ma zalety ale jestem uprzedzony do tego Dome'a bo kiedyś pobrałem scenkę z tym światłem i renderowała się.... 4h a szału jakiegoś nie było :) (pełno ziarna i render wcale nie powalał realizmem)
Napisano 25 Maj 201311 l Vray dome masz o wiele lepsza kontrole nad jakoscia/szybkoscia renderu z HDRką. Da sie bez tego zyc jak pisales, ale czasem sie przydaje.
Napisano 25 Maj 201311 l Już drugi wątek w którym tak bardzo opierasz sie nauce czegos nowego:) Vray dome jest kozak, i ładnie się renderuje w realistic viewportach.
Napisano 25 Maj 201311 l Autor Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Deshu, to nie jest to że ja nie chcę się uczyć nowych rzeczy, po to Was pytam żeby się uczyć. Jednak w sytuacji gdy coś jest zbędne do moich prac to wolę to poznać tylko z teori, żeby mnie nie denerwowało że może nie wiem o czymś co by mi przyspieszyło robotę. Dzięki temu forum i dzięki Wam właśnie mam taką możliwość, nie muszę godzinami testować żeby otrzymać odpowiedź na pewne pytania. Tutoriale często nie odpowiadają na wszystkie pytania a manuale są bardzo często niejasne i teoretyczne (można coś powiedzieć naukowym bełkotem a można coś wyjaśnić w prosty sposób, ja zawsze wole to drugie) Owszem, Dome jest przydatny, ale chyba nie dla kogoś kto głównie robi modele na białej scenie i od czasu do czasu wkomponowuje to w zdjęcie. Co innego jak ktoś robi exteriory to pewnie bardzo pomaga. Też bardzo lubię uczyć się nowych rzeczy w graficie i fascynuje mnie to bardzo, jednak jeśli miałbym się nauczyć nowego softu tylko po to żeby zrobić rozbłyski na reflektorach w samochodzie - co mogę zrobić w PS - to dla mnie już przesada Edytowane 25 Maj 201311 l przez kingwins