Napisano 27 Maj 201311 l Witam. Jak w tytule mam problem ze światłem przy narożnikach pomieszczenia. Znalazłem kilka propozycji rozwiązań problemu na zagranicznych forach, ale nic nie przyniosło rezultatu. Wzoruję się na tutorialu 'mental ray Rendering Techniques: Interiors' z digitaltutors.com . Scena wykonana w Mayi. Źródłem światła jest Area Light umieszczone niecałe 2,5 metra od wejścia do pomieszczenia (jakieś 7x7m). 'Photon Intensity' 21 000 000 - jak na porę dnia jest zbyt ciemno, ale raz że ten parametr wydaje mi się dużo za duży a dwa, że wraz ze zwiększaniem parametru są większe przecieki. 'Glob Illum Photons' 900 000 - też chyba mogłoby być niższe. Wartości parametrów GI i FG w Render Settings nie zmieniane, poza ustawieniem promienia fotonu na 20 (domyślnie 40). Ogólnie dopiero zaczynam przygodę z grafiką 3D, wcześniej trochę pomodelowałem. Wszelkie wskazówki i rady mile widziane. Z góry dzięki.
Napisano 29 Maj 201311 l na mayce się nie znam ale ogólnie sprawź czy aby na pewno wszytko jest ze sobą styczne a jeśli nie to to osuń wszelkie materiały standardowe i zastosuj mentalowe tak mental ray i vray nie za bardzo się kochają z materiałami standardowymi :) A tak ogólnie to poprawa kamere nie wiem jak to się zwie w majce ale na pewno jest jakaś camera correction bo strasznie ci się ściany rozjeżdżają :)
Napisano 13 Czerwiec 201311 l Autor Tak to wygląda w tej chwili. Pomogła przede wszystkim zmiana materiałów na mentalowe, kamera również poprawiona. Area Light: Intensity - 0 Photon Intensity - 17 500 000 Global Ilum Photons - 500 000 Do tego Directional Light z mib_cie_d1. Bardzo proszę o rady jeśli widzicie jakieś błędy. Edytowane 13 Czerwiec 201311 l przez Changeless
Napisano 14 Czerwiec 201311 l Mnie trochę drażni kadr wiem że to może być tylko imo ale spróbowałbym kamerę ustawić na wysokosci 160 -165 cm i nie koniecznie w pomieszczeniu tylko wyjechać nią za pokój na pewno w kamerze znajdziesz coś co się zwie clipping umożliwia ci określenie punktu od którego kamera widzi i punktu zasięgu widzenia dzięki temu możesz mieć kamerę ustawiona na ogniskowa jaka ci pasuje a równocześnie nie musisz operować zoomem który deformuje obraz :) Na pewno by było warto rozjaśnić obrazek tła jest za wyrazisty jak na tak mocne światło świetną pomocą w tym jest zerkniecie za okno jak naprwde wygląda niebo przy takim słonecznym dniu :) A w ogóle warto przenieść watek do wipa :) tam zagląda więcej osób Edytowane 14 Czerwiec 201311 l przez skalpel3d dopisane ostanie zdanie