Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jak w tytule mam problem ze światłem przy narożnikach pomieszczenia. Znalazłem kilka propozycji rozwiązań problemu na zagranicznych forach, ale nic nie przyniosło rezultatu. Wzoruję się na tutorialu 'mental ray Rendering Techniques: Interiors' z digitaltutors.com . Scena wykonana w Mayi.

Źródłem światła jest Area Light umieszczone niecałe 2,5 metra od wejścia do pomieszczenia (jakieś 7x7m).

'Photon Intensity' 21 000 000 - jak na porę dnia jest zbyt ciemno, ale raz że ten parametr wydaje mi się dużo za duży a dwa, że wraz ze zwiększaniem parametru są większe przecieki.

'Glob Illum Photons' 900 000 - też chyba mogłoby być niższe.

Wartości parametrów GI i FG w Render Settings nie zmieniane, poza ustawieniem promienia fotonu na 20 (domyślnie 40).

Ogólnie dopiero zaczynam przygodę z grafiką 3D, wcześniej trochę pomodelowałem.

Wszelkie wskazówki i rady mile widziane. Z góry dzięki.

interior1.jpeg

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

na mayce się nie znam ale ogólnie sprawź czy aby na pewno wszytko jest ze sobą styczne a jeśli nie to to osuń wszelkie materiały standardowe i zastosuj mentalowe tak mental ray i vray nie za bardzo się kochają z materiałami standardowymi :) A tak ogólnie to poprawa kamere nie wiem jak to się zwie w majce ale na pewno jest jakaś camera correction bo strasznie ci się ściany rozjeżdżają :)

Napisano
  • Autor

Tak to wygląda w tej chwili. Pomogła przede wszystkim zmiana materiałów na mentalowe, kamera również poprawiona.

interior1.jpg

Area Light:

Intensity - 0

Photon Intensity - 17 500 000

Global Ilum Photons - 500 000

Do tego Directional Light z mib_cie_d1.

Bardzo proszę o rady jeśli widzicie jakieś błędy.

Edytowane przez Changeless

Napisano

Mnie trochę drażni kadr wiem że to może być tylko imo ale spróbowałbym kamerę ustawić na wysokosci 160 -165 cm i nie koniecznie w pomieszczeniu tylko wyjechać nią za pokój na pewno w kamerze znajdziesz coś co się zwie clipping umożliwia ci określenie punktu od którego kamera widzi i punktu zasięgu widzenia dzięki temu możesz mieć kamerę ustawiona na ogniskowa jaka ci pasuje a równocześnie nie musisz operować zoomem który deformuje obraz :) Na pewno by było warto rozjaśnić obrazek tła jest za wyrazisty jak na tak mocne światło świetną pomocą w tym jest zerkniecie za okno jak naprwde wygląda niebo przy takim słonecznym dniu :)

A w ogóle warto przenieść watek do wipa :) tam zagląda więcej osób

Edytowane przez skalpel3d
dopisane ostanie zdanie