Napisano 27 Maj 201311 l Witam, mam pytanie które mnie trapi od paru godzin. A mianowicie potrzebuję zdjęcie pasażu galerii handlowej jako tło do wizualizacji obiektu. Jest to praca komercyjna. Pytanie jest następujące, można wejść do galerii i tak o pstryknąć sobie takie zdjęcie czy wiąże się to z konsekwencjami prawnymi? Pozdrawiam
Napisano 27 Maj 201311 l nie mam pojęcia, ale powiedz ochronie, ze jesteś komornikiem i zabezpieczasz nieruchomość. Moi klienci nie mieli nigdy problemu by to załatwić, nawet jak musiałem wchodzić na budowę i focić instalacje i inne rzeczy związane z miejscem, które mnie interesowało.
Napisano 1 Czerwiec 201311 l Ciężko powiedzieć - niby budynek użyteczności publicznej, ale z drugiej strony własność podmiotu prywatnego, który może ustalić wewnętrzny regulamin.
Napisano 2 Czerwiec 201311 l Ja kiedys focilem w galerii, i po chwili shaltowal mnie ochroniarz. Z komornikiem niby dobry patent, ale co powiesz, jak pan idac za ciosem kaz sie wylegitymowac?:)
Napisano 2 Czerwiec 201311 l Kiedyś chciałem zrobić zdjęcie w holu jednego znanego warszawskiego biurowca to mnie tez ochrona wyprosiła :)
Napisano 2 Czerwiec 201311 l O ile ochroniarz nie jest policjantem, to może sobie chcieć legitymować do woli - ale bez powodzenia.
Napisano 2 Czerwiec 201311 l Autor Rozmawiałem, z kumplem który pracuje w ochronie jak kierownik i stwierdził, że teoretycznie bez pozwolenia właściciela zdjęć się robić w takim miejscu nie powinno. Ale ochrona też nie może legitymować czy też kazać usuwać zdjęcia. Co najwyżej może poprosić o ich usunięcie. Gorzej jest z publikowaniem tego typu zdjęć, w tym momencie właściciel obiektu może już się o to doczepić.
Napisano 2 Czerwiec 201311 l Ogółnie chodziło mi o to, by klient załatwił sprawę, jeżeli robisz coś dla firmy, która jest lub bedzie w galerii lub tam się rozwiesi. Z tym legitymowanie się to macie rację, może być lipa. Chyba lepiej najpierw powiedzieć ochroniarzowi, by wyprowadził ludzi z budynku, bo zajmujecie nieruchomość, to będzie miał zajęcie :P Swoją drogą miałem ubaw jak się uczyłem na akwizytora zaraz po liceum, wpadamy w garniturach (a'la świadkowie Jehowy) do szpitala na kuchnie i od progu się drzemy ze Sanepid. Baby prawie z kapci wyskoczyły.
Napisano 26 Czerwiec 201311 l O ile ochroniarz nie jest policjantem, to może sobie chcieć legitymować do woli - ale bez powodzenia. Dokładnie, prawo na to nie pozwala. Jeśli ochroniarz chce sprawdzic twoją tożsamość, to musi wezwac policję. Może cię zatrzymać, ale nie moze nic zrobic poza tym :) Bez zgody włąściciela budynku nic nie możesz zrobic jeśli posiadasz fotki. Mogą cię posądzić o to. Poza tym jeśli to galeria handlowa, to też będa i logotypy znanych marek ktore mozesz uwiecznić na fotografii wieć pewnie i zgoda na publikacje logotypu znanej marki rowniez jest potrzebna gdyż mozesz dzialac na niekorzysć firmy i nadszarpnąć jej wizerunek robiąc jakieś zlecenie dla kogoś. a za to moga cie pozwać o grube miliony (chociaz w polszy to pewnie nie beda to grube miliony ;) ). Jak nie masz w umowie z klientem ze odpowiedzialnosc za wszystkie umowy licencyjne i mozliwosc umieszczania takich rzeczy jak wyzej wymienilem to lepiej sobie odpusc, bo pozniej sie okaze ze zleceniodawca sie wyprze ze robil fotki, zlecil wszystko tobie i masz pozamiatane.