Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, tak jak w temacie. Czy aby obrócić już zrigowany obiekt muszę koniecznie wszystko unlinkować ? Czy może jednak da się to zrobić jakoś szybciej ?

A może da się jakoś "zapisać" linkowanie ? Czy może czeka mnie po prostu obracanie paru nóżek i później linkowanie każdej z nich po kolei ?

Pozdrawiam.

PS. Dobrze by było stworzyć jakiś czat może , aby zadawać tam takie mini pytanka :P

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie mam pewnosci, czy wiem o co chodzi, ale w zakladce Hierarchy, pod Adjust Transfotm jest przycisk Don`t Affect Children, ktory pozwala obracac parentem bez wplywu na to co do niego podlinkowane.

Napisano
  • Autor

Źle wytłumaczyłem :P

Chodzi mi po prostu o obrócenie obiektu, kości należących do niego itp. Obrócenie go po prostu w osi z o paręnaście stopni.

Gdy robię to normalnie bądź w grupie bądź kombinuję z pivotami i xformem wszystko się wygina, zgina ogólnie ujmując psuje, zamiast ładnie obrócić :P

I tutaj pojawia się moje pytanie, czy jedyny ratunek to unlink wszystkiego i później znów linkować wszystko, czy jet może jakiś szybszy sposób ?

Napisano

Utwórz sobie dummy, obiekt najwyżej w hierarchii całego rigga zalinkuj do niego i nim obracaj.

Napisano
  • Autor
Utwórz sobie dummy, obiekt najwyżej w hierarchii całego rigga zalinkuj do niego i nim obracaj.

Działa :D Nie jak marzenie, ale swoją rolę spełnia ^^

Dzięki wszystkim za pomoc.