Napisano 28 Maj 201311 l Witam, tak jak w temacie. Czy aby obrócić już zrigowany obiekt muszę koniecznie wszystko unlinkować ? Czy może jednak da się to zrobić jakoś szybciej ? A może da się jakoś "zapisać" linkowanie ? Czy może czeka mnie po prostu obracanie paru nóżek i później linkowanie każdej z nich po kolei ? Pozdrawiam. PS. Dobrze by było stworzyć jakiś czat może , aby zadawać tam takie mini pytanka :P
Napisano 28 Maj 201311 l Nie mam pewnosci, czy wiem o co chodzi, ale w zakladce Hierarchy, pod Adjust Transfotm jest przycisk Don`t Affect Children, ktory pozwala obracac parentem bez wplywu na to co do niego podlinkowane.
Napisano 28 Maj 201311 l Autor Źle wytłumaczyłem :P Chodzi mi po prostu o obrócenie obiektu, kości należących do niego itp. Obrócenie go po prostu w osi z o paręnaście stopni. Gdy robię to normalnie bądź w grupie bądź kombinuję z pivotami i xformem wszystko się wygina, zgina ogólnie ujmując psuje, zamiast ładnie obrócić :P I tutaj pojawia się moje pytanie, czy jedyny ratunek to unlink wszystkiego i później znów linkować wszystko, czy jet może jakiś szybszy sposób ?
Napisano 28 Maj 201311 l Utwórz sobie dummy, obiekt najwyżej w hierarchii całego rigga zalinkuj do niego i nim obracaj.
Napisano 28 Maj 201311 l Autor Utwórz sobie dummy, obiekt najwyżej w hierarchii całego rigga zalinkuj do niego i nim obracaj. Działa :D Nie jak marzenie, ale swoją rolę spełnia ^^ Dzięki wszystkim za pomoc.