Napisano 10 Czerwiec 201311 l Moj problem polega na tym iż gdy sciągne jakikolwiek materiał ze strony vray-materials.de to w momencie otwierania pliku .mat w programie nie pokazuje mi się to co na filmmikach, tzn po otwarciu biblioteki nie ma w niej żadnego materiału. Posiadam 3ds 2013 i mam zainstalowany plugin od vraya, ale nie wazne co sciagne to nie pojawia sie zaden materiał a jedynie pusta biblioteka.
Napisano 10 Czerwiec 201311 l .... nie pojawia sie zaden materiał a jedynie pusta biblioteka. deemes to chyba nie problem zagubionych textur ponieważ i tak by mu się otworzył same parametry materiału, po prostu bez textur, może źle je ładujesz, choć mogę się mylić, ja to robię get material (wciskasz standard) nastepnie Material/map browser material i szuaksz pobrany materiał, po czym powinien Ci się wyświetlić na liście dany materiał. spróbuj wejsc przez material--->get material może to coś pomoże, ponieważ np przy usuwaniu to tylko wtedy wyświetlają się wszystkie opcje.
Napisano 11 Czerwiec 201311 l Autor No niestety, nie naprawia to problemu. Daje screena co dokładnie się dzieje po załadowaniu biblioteki http://img838.imageshack.us/img838/722/bladdt.jpg
Napisano 11 Czerwiec 201311 l mialem niedawno ten sam problem ale z teksturami. Materiallibraries leży sobie na C w document&settings i tak z defaulta max szuka materiału.Jesli ściągasz mat i wrzucasz do innego folderu to max nie znajdzie.Musisz dodać ścieżkę do swojego folderu z *mat i przede wszystkim sprawdzić czy aby napewno poprawną masz do materiallibraries. Customize>>Configure User Paths i tu w File I/O popatrz na scieżke materiallibraries a w External Files dopisz swoją z materialami.Dodatkowo dopisz te z File I/O (nie wiem czemu u mnie w z teksturami to pomoglo) i powinieneś po restarcie mieć juz materiały a jak nie to reinstall lub zdecydowanie sie na usunięcie folderu z ustawieniami w: C:\Documents and Settings\jnazwa usera\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Autodesk\3dsmax\2013 - 32bit lub 64bit -XP na win 7 nie pamietam dokładnie scieżki stracisz ustawki ale to odtwarza sie szybko.
Napisano 11 Czerwiec 201311 l Autor Sprawdziałem ścieżki i zrobiłem co piszesz ale dalej nic, tak samo przy reinstalce i usunięciu folderu z ustawieniami, ciągle dzieje sie to samo, chyba bede musial zostac przy podstawowych materiałach..
Napisano 11 Czerwiec 201311 l dzieje ci się to z każdym zaimportowanym materiałem czy tylko z niektórymi z wyżej wymienionej strony, a w ogóle masz skonfigurowanego maxa pod vraya bo w przypadku pracowania np z mentalem zawsze w material map browser będą się wyświetlały materiały vray jako puste biblioteki Daj zrzut z listewki Asigne renderer znajduje się w render setup w common Edytowane 11 Czerwiec 201311 l przez skalpel3d
Napisano 11 Czerwiec 201311 l Autor Prosze oto zrzuty, wydaje mi się że tu tkwił błąd, tylko nie do konca wiem które opcje zaznaczyc http://img594.imageshack.us/img594/2544/assign.png bo po kliknięciu w Production i Material editor mam: Defalut scanline renderer, nvidia iray, quicksilver hardware renderer, V-Ray Adv 2.40.03, V-Ray RT 2.40.03, VUE file renderer A po kliknięciu w active shade: Nvidia iray, V-Ray RT 2.40.03 Jak widać człowiek uczy się całe życie
Napisano 12 Czerwiec 201311 l Poprawnie powinno byc tak jeśli zamierzasz pracować i renderować w środowisku vray production : vray adv 2.40.03, activeshade: V-Ray RT 2.40.03
Napisano 12 Czerwiec 201311 l Autor Nie zakładając nowego tematu, pojawia sie inny problem. Otóż spodobał mi się na stronie materiał o nazwie Gold_Silver_Copper jednak po załadowaniu go otworzyło sie 6 rzeczy [ nie wiem jak to nazwac, takich duzych tabel ] nie moge zadnej ze soba połączyć, nie ma takze zadnej bitmapy i po wyrenderowaniu to wyglada brzydko. Podobnie dzieje sie z innymi, nawet kiedy posiadaja te bitmapy, zmieniam ich sciezki na poprawne ale dalej u mnie wyglada to brzydko, i jakby w ogole nie lezało obok tego co na zdjeciu wrzucone, sa moze jakies opcje oddzielnie od vraya odpowiedzialne za jakosc czy cos takiego ? Dopiero zaczynam wiec nie bardzo sie łapie w tych sprawach.
Napisano 12 Czerwiec 201311 l oj cała masa jest opcji odpowiadających za jakość i masz przed tobą dużo nauki na pewno może ci pomóc help od vraya tu znajdziesz opisane opcje samego vraya świateł kamery http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/