Napisano 17 Czerwiec 201311 l Witam, Mam w planach zrobić kompozycję: zdjęcie + obiekt 3d. Chcę kupić lustrzaną kulę i zrobić mapę HDRI Moje pytanie: czy taka mapa wystarczy do idealnego odzworowania światła przy którym było robione zdjęcie? Czy trzeba kombinować HDRI z dodatkowymi światłami potem? (dome+sun?) Pozdrawiam
Napisano 17 Czerwiec 201311 l IBL wystarczy do uzyskania w miarę realistycznego efektu, ale nie zawsze światło z planu jest idealne. Do super hollywoodzkiego efektu pewnie nie wystarczy, ale do wpasowania w zdjęcie tak. Możesz dodac jakieś kierunkowe keylight żeby polepszyć efekt, ale wszystko zależy co chcesz osiągnąć.
Napisano 17 Czerwiec 201311 l Autor Oho, Dziękuję Lucek. Chcę osiągnąć w miarę realistyczny obrazek, nie hollywoodzką scenkę która rzuca na kolana ale coś co nie emanuje sztucznością
Napisano 17 Czerwiec 201311 l Zależy co świecisz. Jak jest szaro i jednolicie, a model nie ma żadnych odbić to bez sensu hdr, skylight i jakieś światło wyjdzie podobnie. Jak masz ładne kontrastowe światło (zachód słońca) albo fajne chmurki do odbicia to tylko IBL.
Napisano 17 Czerwiec 201311 l W zasadzie to zależy nie wiem czy skylight można też zapisać do IRR? Bo jeśli nie to bardziej się opłaca HDRI.