kingwins Posted June 17, 2013 Share Posted June 17, 2013 Witam, Mam w planach zrobić kompozycję: zdjęcie + obiekt 3d. Chcę kupić lustrzaną kulę i zrobić mapę HDRI Moje pytanie: czy taka mapa wystarczy do idealnego odzworowania światła przy którym było robione zdjęcie? Czy trzeba kombinować HDRI z dodatkowymi światłami potem? (dome+sun?) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucek Posted June 17, 2013 Share Posted June 17, 2013 IBL wystarczy do uzyskania w miarę realistycznego efektu, ale nie zawsze światło z planu jest idealne. Do super hollywoodzkiego efektu pewnie nie wystarczy, ale do wpasowania w zdjęcie tak. Możesz dodac jakieś kierunkowe keylight żeby polepszyć efekt, ale wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kingwins Posted June 17, 2013 Author Share Posted June 17, 2013 Oho, Dziękuję Lucek. Chcę osiągnąć w miarę realistyczny obrazek, nie hollywoodzką scenkę która rzuca na kolana ale coś co nie emanuje sztucznością Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucek Posted June 17, 2013 Share Posted June 17, 2013 Zależy co świecisz. Jak jest szaro i jednolicie, a model nie ma żadnych odbić to bez sensu hdr, skylight i jakieś światło wyjdzie podobnie. Jak masz ładne kontrastowe światło (zachód słońca) albo fajne chmurki do odbicia to tylko IBL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
legomir Posted June 17, 2013 Share Posted June 17, 2013 W zasadzie to zależy nie wiem czy skylight można też zapisać do IRR? Bo jeśli nie to bardziej się opłaca HDRI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts