Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, 3ds maxa i vray'a używam od... kilku dni. Zacznę od tego, że szukałem odpowiedzi na mój problem, oglądałem baaardzo dużo tutoriali i niestety nie znalazłem rozwiązania problemu.

Mianowicie, stworzyłem w 3ds maxie obiekt (mebel), który potrzebuję odpowiednio zaprezentować- wyrenderować w jakimś pomieszczeniu. Jako, że nie mam doświadczenia w tworzeniu pomieszczeń to pobrałem z neta gotową scenę od aleso3d. Jednak gdy chcę wyrenderować tą scenę to render jest czarny.

Za to gdy renderuję sam stworzony przeze mnie mebel to wszystko się wyświetla w odpowiedni sposób.

Dodam, że jestem studentem i projekt potrzebny mi jest bardzo szybko (sesja już trwa :O ). Dlatego proszę o zrozumienie, pomoc i łopatologiczne wytłumaczenie co robię nie tak.

:)

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Trochę mało danych. Trudno coś powiedzieć jak nie wiadomo jak oświetlona jest scena, jakie są ustawienia kamery itd.

Napisano
  • Autor

Jak się okazuje nie działa mi żadne oświetlenie v-ray i to jest przyczyną, a dokładnie - nie działa przy renderowaniu, przez co scena jest czarna. Czy ktoś wie jak to naprawić?

Dodatkowo mam problem, podczas renderowania wyskakuje mi takie oto okienko. Nie wiem dlaczego?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3439b55c3dc88125.html

Edytowane przez ae28402dk

Napisano

wyglada na to, ze nie masz zainstalowanego vray'a. sciagnij demo ze strony chaosgroup, zainstaluj i sproboj jeszcze raz.

Napisano
  • Autor

Zgadza się, źle zainstalowałem vray'a, teraz wszystko jest w porządku. Dzięki za pomoc :)

Swoją drogą, czy możecie mi powiedzieć ile u was trwa renderowanie obrazu full hd?