gutek Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 Hej Mam sprzet: Athlon 1gh, Radeon 9200 128DDRAM, 384 SDRAM, i reszta chyba nieważna. Kiedy robie samochód to w połowie pracy nad karoserią komputer zwalnia już tak że sie nie da wytrzymać. Zrobiłem też zwykłe tylko 2 głośniki i jeden wzmacniacz i tego mój komputer jużkompletnie nie wytrzymał (jedno zaznaczenie obiektu obliczało się BEZ PRZESADY około 1 minuty!!!!!!). Na forum są ludzie z gorszym sprzętem i nie mają takich problemów:/ To czego to może być wina? sprzęt cyganiony? Tylko że kupiony w sklepie a nie na jakiejśgiełdzie czy gdzieś. Pozdrawiam i prosze pomóżcie, powiedzcie jaki to może być powód. gutek
MareG Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 zaraz zaraz - jakie glosniki? jaki wzmacniacz? uzywasz kompa jako źródła (odtwarzacza) z jakims winampem czy co? Jesli tak to sie nie dziw, ze podczas pracy w 3d sprzet ledwo dycha. I ta "reszta" Twojego kompa jest bardzo wazna - jaki system, ile wolnego miejsca na dysku z windowsem ile / jakie programy rezydentne po uruchomieniu systemu, czy komp mocno miesza dyskiem gdy program zaczyna zwalniac? - wszystko jest wazne jesli chcesz pomocy z takim problemem. Napisz dokladnie jak to wszystko przebiega... Pozdro
Enzno20 Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 hmm, zrob sobie pamiec wirtualna tak na ok 3gb moze pomoze... a jaki masz system?
gutek Napisano 26 Sierpień 2004 Autor Napisano 26 Sierpień 2004 hehe głośniki i wzmacniacz to modele 3d i niby nie są one skomplikowane a komp mi zacina. a sprzęt: Windows XP Home Edition Dysk Baracuda 40 gb wolnego około 8gb programy rezydentne to yte co na dole po prawej na pasku są?? jesli tak to takie: gg -ofkorz;) ATI (do grafy) Głośność Teraz mam więcej ale podałem te co miałem kiedy mi zwalniało. A pamięć wirtualna?? ekhm nie bardzo wiem o co biega pozdrawiam gutek
javor Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 co do pamięci wirtualnej to 3Gb to troche przesada ale ustaw initial 1GB i max 2GB a żeby to zrobić kliknij prawym na mój komputer >>> zakładka advanced >>> performance settingd >>> advanced >>> virtual memory > change pozatym napisz ile te obiekty mają poly i sprawdź czy masz dobry directX w maxie ustawiony - jeśli karta nie obsługuje 9.0 to musi być 8.1
Piotr Dobosz Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 a moze to wirus? u mnie kiedys byl taki ze po pewnym czasie obciazalo mi procka na 100 procent uzycia. sprawdz czy nie masz uzycia za duzego w csrss pozdrawiam
Max Schreck Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 A nie możesz po prostu ukryć elementów sceny. nad którymi aktualnie nie pracujesz?
uncle Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 to wina xpeka, tez tak kiedys mialem, a dokladnie to byla jazda kombinajci cdilla + max5.0 i norton antywirus, po wlaczeniu maxa po jakimsz czasie komp wariowal i nie dalo sie nic zrobic, rozwiazan jest kilka -update cdilli na najnowsza ze strony discreeta -kompletne odinstalowanie antywirusa - zmiana na innego -upgrade maxa do 6.0 :P
_BERGINYON_ Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Ja mysle,ze problem by ci sie rozwiazal w momencie jakbys podczas pracy zamiast directx uzywal open gl,lepiej zasoby kompa beda rozporzadzane,sprobuj:)
gutek Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Napisano 27 Sierpień 2004 używam Open GL'a, elementy sceny chowam jeśli tylko to możliwe, ale bez przesady nie będe chował całęj karoseri i zostawiał kilku polygonów:/ a z tą pamięcią wirtualną to pytałem brata i on powiedział że chyba nie powinno się zwiększać powyżej dwukrotności pamięci RAM w komputerze. Jak wyżej pisałęm mam 384SDRAM, nie stanie się nic jeśli zmienie tak jak pisaliście minimum na 1GB a max na 2GB?? pozdrawiam gutek
javor Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 pewnie że nic się nie stanie :) możesz ustawić nawet 10GB (co jest głupotą) albo i wyłączyć ją całkiem a co do open gl .... u mnie sporo lepiej działa pod direct3d (mam gforca:/) a open gl to z pewnością jest dobry ale na karty voodoo a ati to niewiem :| no i napisz wkońcu ile to co robisz ma poly (w maxie klikasz file >> summary info >> i tam masz faces: xxxxxxx)
Batou Napisano 28 Sierpień 2004 Napisano 28 Sierpień 2004 Karty ATI mają pewne problemy z obsługą openGL pod niektórymi programami. Znacznie lepiej radzą sobie z tym sterownikiem GeForce`y.
gutek Napisano 28 Sierpień 2004 Autor Napisano 28 Sierpień 2004 face'ów mam 249926, a pamięć wirtualną mogłem dać tylko na 1GB bo na partycji C tylko tyle mam wolnego (dokładniej: 1154MBjakoś tak) i kiedy dałem żeby używał też z innej partycji to kompuyter tego jakoś nie bierze pod uwage:|
MareG Napisano 28 Sierpień 2004 Napisano 28 Sierpień 2004 Zaloz sobie jeszcze jedna partycje lub jeszcze jeden dysk lokalny (na partycji rozszerzonej) o wielkosci 2GB i sformatuj go w FAT16 - tam (i tylko tam) sobie zdefiniuj jeden jedyny SWAP o wielkosci 1GB, nastepnie przelec wszystkie dyski scandiskiem i przeprowadz na wszystkich defragmentacje -> i teraz sprawdz jak zachowuje sie Twoj system. Napisz czy cos sie poprawilo, potem sie dalej bedziemy martwic;)
blood_brother Napisano 28 Sierpień 2004 Napisano 28 Sierpień 2004 Wydaje mi sie ze przy takim sprzecie i takiej ilosci poly to nie ma dziwne ze wszytko wolno chodzi. Mysle ze bez ukrywania sie nie obejdzie. Naucz sie ukrywac nie edytowane w tym momencie fragmenty siatki. Wlasnie stosujac to rozwiazanie ludzie z gorszym sprzetem potrafia "udzwignac" wielkie sceny:)
gutek Napisano 31 Sierpień 2004 Autor Napisano 31 Sierpień 2004 hej narazie nie mam na żadnej partycji więcej niż 1,50 GB wolnego:| ale jak tylko bede miał to zrobie to co mi MareG napisałeś
Max Schreck Napisano 31 Sierpień 2004 Napisano 31 Sierpień 2004 U mnie czasami się dusi gdy mam włączony Grid.
flesz_gordon Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 gutek:ja mialem to samo -athlon 2500+ giga ram- ale po 3 dniach przerzucilem sie na maya vievporty mi przycinalo
flesz_gordon Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 tak, znakomicie jak sie uparles na maxa to sporbuj jeszcze zainstalowac nowe sterowniki do plyty glownej i grafy moze troche modyfikowane z omega corner- no potestuj jak ci sie chce
Rekomendowane odpowiedzi